Hoofdpijn door sinusitis, wat te doen? - Regionaal kinderziekenhuis van Mogilev (2023)

De essentie van sinusitis en de oorzaken ervan. Waarom ontwikkelt zich hoofdpijn met sinusitis. Andere symptomen van sinusitis. Hoe migraine te onderscheiden van sinusitis. Hoe een diagnose te stellen. Methoden voor de behandeling van hoofdpijn geassocieerd met sinusitis.

Hoofdpijn is de meest voorkomende klacht waarmee patiënten naar de huisarts gaan. In sommige situaties is het eenvoudig om de oorzaak van pathologische gewaarwordingen te achterhalen, en soms is het praktisch onmogelijk.

Zoals u weet, kunnen alle soorten hoofdpijn worden onderverdeeld in primaire, wanneer er geen duidelijke oorzaak is (migraine, spanningshoofdpijn en sommige andere pijnen), en secundaire, wanneer hoofdpijn slechts een van de symptomen is van de onderliggende ziekte.

De tweede groep hoofdpijnoorzaken is zeer uitgebreid. Er zijn praktisch geen ziekten die niet gepaard kunnen gaan met hoofdpijn.

In dergelijke gevallen verdwijnt cephalgia in de regel naar de achtergrond en wordt de ziekte herkend aan andere karakteristieke tekens.

Maar er zijn ook situaties waarin er geen tekenen zijn van de onderliggende aandoening, en hoofdpijn is precies wat een persoon zorgen baart en ervoor zorgt dat hij zich tot een specialist wendt.

"Hoofdpijn kan een teken zijn van sinusitis"

Overweeg een veel voorkomende oorzaak van secundaire hoofdpijn, die wordt geassocieerd met een frequente KNO-ziekte, sinusitis.

Wat is sinusitis en waarom komt het voor

Sinusitis, of maxillaire sinusitis, is een inflammatoire laesie van de maxillaire sinus, een van de neusbijholten (bijholten). In totaal zijn er 4 paar neusbijholten:

 • 2 maxillaire of maxillaire ontsteking wordt sinusitis of maxillaire sinusitis genoemd;
 • 2 frontale of frontale ontsteking wordt frontale sinusitis of frontale sinusitis genoemd;
 • 2 ethmoid of ethmoid, ontsteking wordt ethmoiditis genoemd;
 • 2 wigvormig of sphenoid, de ontsteking wordt sphenoiditis genoemd.
 • In de praktijk hebben we meestal te maken met ontsteking van de frontale en maxillaire sinussen, omdat deze twee lokalisaties vaak worden gecombineerd onder één term sinusitis.
 • Alle neusbijholten zijn niet gesloten, maar staan ​​via gaatjes en nauwe kanaaltjes in verbinding met de neusholte.
 • De sinusfunctie is erg belangrijk:
 • maken deel uit van de luchtwegen, voeren opwarming en zuivering van lucht uit vanwege de langzame beweging in de sinussen;
 • deelnemen aan de reukzin;
 • beschermende rol vanwege de antibacteriële eigenschappen van het slijmvlies, neutraliseren pathogene micro-organismen in de ingeademde lucht;
 • deelnemen aan de vorming van iemands stem;
 • fungeren als een soort buffer voor blessures.

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (1)

Neusbijholten zijn normaal en tijdens ontsteking

De directe oorzaak van ontsteking van het slijmvlies van de neusbijholten zijn pathogene micro-organismen (virussen en bacteriën), die op verschillende manieren hun holte kunnen binnendringen.

Sinusitis is bijvoorbeeld vaak een complicatie van tandheelkundige ingrepen aan grote worteltanden (aangezien hun wortels de diepte van de maxillaire sinus bereiken). Maar meestal ontwikkelt sinusitis zich tegen de achtergrond van een acute luchtweginfectie (viraal of bacterieel).

Vooral vaak ontwikkelt sinusitis zich als een complicatie van rhinitis (verkoudheid).

Maar niet alle mensen met een loopneus ontwikkelen acute of chronische sinusitis. Om deze ziekte te ontwikkelen, zijn speciale aandoeningen of provocerende factoren nodig:

 • anatomische structurele anomalieën in de structuur van de neusbijholten, bijvoorbeeld een zeer smalle fistel of de posttraumatische vervorming ervan, die de uitstroom van ontstekingsvloeistof uit de sinus verergert en bijdraagt ​​​​aan de ettering ervan;
 • foci van chronische infectie (carieuze tanden, neuspoliepen, adenoïden, chronische tonsillitis, faryngitis, rhinitis, enz.);
 • de aanwezigheid van allergische rhinitis;
 • werken in slechte omstandigheden (te droge, warme of koude lucht, stoffige ruimte, enz.);
 • onvoldoende behandeling van verkoudheid;
 • banaal onvermogen om je neus goed te snuiten.

Dit alles leidt ertoe dat het slijmvlies van de sinussen ontstoken raakt, een grote hoeveelheid vloeistof produceert, die via speciale fistels in de neusholte moet stromen.

Maar vaak worden deze kanalen geblokkeerd door een gezwollen slijmvlies, een dik geheim, anatomische structuren, dan kan de inhoud niet naar buiten komen en etteren.

Purulente sinusitis ontwikkelt zich, die chronisch of gecompliceerd kan worden.

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (2)

Sinusitis bemoeilijkt vaak het verloop van een verkoudheid

Waarom ontwikkelt zich hoofdpijn met sinusitis

Sinusitis hoofdpijn komt voor in bijna alle gevallen van acute en chronische sinusitis. Het is te wijten aan 2 mechanismen:

 • bedwelming van het lichaam, die alle gevallen van acute luchtwegaandoeningen vergezelt, en wordt veroorzaakt door de opname van metabolische producten van pathogene micro-organismen in het bloed, hun penetratie in de hersenen door de bloed-hersenbarrière;
 • verhoogde druk in de neusbijholten, wat gepaard gaat met de ophoping van slijm of pus in de sinussen.

In het eerste geval heeft hoofdpijn een diffuus karakter, de intensiteit ervan is in de regel gemiddeld. Vaak vergezeld van algemene zwakte, gebrek aan eetlust, verergerd door fysieke en mentale stress. Vaak straalt de pijn uit naar de oogbollen. Dergelijke pijn wordt meestal waargenomen tijdens acute sinusitis.

In het tweede geval is de hoofdpijn zeer intens, heeft een pulserend karakter, wordt gevoeld in het gezicht, voorhoofd en geeft in het hoofd, verergerd door het hoofd te kantelen. Dit type hoofdpijn met sinusitis vergezelt zowel een acuut als een chronisch proces.

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (3)

Pus in de maxillaire sinus verhoogt de druk, wat een kenmerkende intense kloppende hoofdpijn veroorzaakt

Hoofdpijn met sinusitis wordt slecht geëlimineerd door analgetica en pijnstillers, neemt toe in de middag en wordt minder intens na goed snuiten van de neus en in een horizontale positie (de uitstroom van pus uit de sinus verbetert en de druk neemt af).

Andere symptomen van sinusitis

Andere symptomen van sinusitis zijn onder meer:

 • verstopte neus;
 • moeilijke neusademhaling;
 • slijmerige en etterende afscheiding uit de neus;
 • verminderd reukvermogen;
 • nasale stem;
 • pijn bij het drukken van vingers op de projectiepunten op het gezicht van de neusbijholten;
 • schending van de algemene toestand - koorts, pijn in de spieren en gewrichten, gebrek aan eetlust, algemene zwakte.

Opmerking!De bovenstaande symptomen zijn meer typerend voor acute sinusitis, en het chronische proces manifesteert zich vaak door slechts één aanhoudende chronische vrij intense hoofdpijn. Een persoon behandelt jarenlang een niet-bestaande migraine of andere vormen van primaire cephalalgia in plaats van sinusitis een keer te behandelen en de pijnlijke symptomen kwijt te raken.

Hoe migraine te onderscheiden van sinusitis

Migraine en cephalgia met sinusitis lijken erg op elkaar, vooral wanneer de ontsteking van de sinus eenzijdig is en de hoofdpijn slechts in de helft van het hoofd wordt gevoeld. Bovendien zijn hier 2 foutieve opties mogelijk: wanneer een patiënt met sinusitis wordt behandeld voor migraine en vice versa.

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (4)

De belangrijkste soorten hoofdpijn en hun kenmerken

Hoofdpijn met migraine wordt verergerd door elke beweging, zelfs de kleinste, en met sinusitis - alleen als het hoofd naar beneden is gekanteld. Bij migraine is de pijn pulserend en eenzijdig, begint in de diepten van het hoofd en straalt uit naar de baan, en bij sinusitis worden pijnlijke gewaarwordingen geboren in het gebied van de ontstoken sinus en worden diep in het hoofd.

Ook gaat migrainepijn gepaard met misselijkheid, braken, verhoogde gevoeligheid voor externe prikkels, wat praktisch niet wordt waargenomen bij sinusitis.

Bij migraine kun je het verband traceren met het gebruik van provocerende producten, alcoholische dranken, menstruatie bij vrouwen, het duurt enkele tot 72 uur, en bij sinusitis is de hoofdpijn niet afhankelijk van voedsel, het verschijnt 's middags.

U moet dus zo attent mogelijk zijn voor uw lichaam en alles in detail beschrijven aan de arts, omdat de juistheid van de behandeling en het effect ervan of de volledige afwezigheid hiervan afhangt.

Hoe een diagnose te stellen

In het geval van een typisch ziektebeeld is het niet moeilijk om de diagnose sinusitis te stellen, moeilijkheden doen zich voor in het geval van een chronisch beloop, wanneer alleen hoofdpijn aanwezig is door de symptomen.

Het is absoluut noodzakelijk om te verduidelijken of de patiënt vaak verkouden is, let op de aanwezigheid van chronische infectiehaarden van de bovenste luchtwegen. Hiervoor is een consult en onderzoek door een KNO-arts verplicht.

Een röntgenfoto van de neusbijholten wordt voorgeschreven, waarbij het vaak mogelijk is om een ​​ophoping van vocht in de holte van een van de sinussen of in meerdere sinussen te vinden. In sommige gevallen nemen ze hun toevlucht tot computertomografie of MRI.

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (5)

Radiografie is de belangrijkste methode voor het diagnosticeren van sinusitis

Indien nodig wordt een diagnostische punctie uitgevoerd, die ook therapeutisch is. De inhoud wordt op voedingsmedia gezaaid om de ziekteverwekker te isoleren en de gevoeligheid voor antibiotica te bepalen.

Ze voeren ook het hele scala aan noodzakelijke laboratoriumonderzoeken van bloed en urine uit. In het geval van allergische rhinitis worden allergietesten uitgevoerd en wordt het immunogram van de patiënt bestudeerd.

In de regel is dit scala aan onderzoeken meer dan voldoende om de diagnose sinusitis te stellen. Als de verkregen resultaten de aanwezigheid van sinusitis niet bevestigen, moet er naar een andere oorzaak van de hoofdpijn worden gezocht.

Behandelingsopties voor hoofdpijn geassocieerd met sinusitis

Het eerste dat u moet onthouden, is dat er geen specifieke behandeling is voor sinushoofdpijn. Als u de patiënt van sinusitis redt, zal cephalgia voor altijd verdwijnen.

Daarom is een KNO-arts bezig met een dergelijke behandeling. Afhankelijk van het type, de mate en het stadium van sinusitis kan het behandelprogramma verschillen.

In de regel worden vasoconstrictieve neusdruppels, glucocorticoïde sprays voorgeschreven, die de zwelling van het slijmvlies elimineren en bijdragen aan de afvoer van secreties en pus uit de sinussen.

Zonder mankeren, met een purulent proces, wordt een antibioticakuur voorgeschreven. Ook wordt een correctie van de menselijke immuunstatus, sanering van chronische infectiehaarden uitgevoerd.

Als conservatieve methoden niet helpen, nemen ze hun toevlucht tot sinuspuncties (tegenwoordig zelden gebruikt), tot endoscopische sanering van de maxillaire sinussen. Een cursus fysiotherapeutische procedures wordt voorgeschreven.

Video over de oorzaken van hoofdpijn met sinusitis

inf

Hoofdpijn met sinusitis

Veel mensen letten tijdens een verkoudheid niet op de gebruikelijke symptomen in de vorm van een loopneus. Maar als een dergelijke aandoening niet wordt behandeld, beginnen verschillende complicaties en kan sinusitis optreden.

In dit geval wordt ademhalen moeilijk en is er hoofdpijn met sinusitis. Je moet weten wat je moet doen, welke medicijnen je moet nemen om van zo'n aandoening af te komen.

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (6)

Kenmerken van pijn

Om te begrijpen hoe het hoofd pijn doet bij sinusitis, moet u de kenmerken van de aanvallen begrijpen:

 1. Hoofdpijn die 's ochtends verschijnt, is in de regel gelokaliseerd achter het hoofd, ongeveer aan de achterkant van het hoofd. Dit komt door het feit dat 's nachts slijm zich ophoopt in de maxillaire sinussen en na het ontwaken druk uitoefent. Gedurende de dag worden hoofdpijn sterker en stralen ze uit naar het frontale gebied.
 2. Als u het gezicht in de projectie van de sinussen aanraakt, kan de patiënt pijn voelen.
 3. Wanneer de patiënt zijn hoofd beweegt en ook leunt (vooral naar voren), wordt de hoofdpijn erger.
 4. Er is pijn in de ogen.
 5. Slijm uit de neus krijgt een karakteristieke tint en wordt groen of geel.
 6. Een persoon wordt gevoeliger voor vochtigheid, temperatuur, enzovoort.
 7. Er is constante vermoeidheid, zwakte. De neus zit de hele tijd verstopt en behandeling met conventionele methoden is niet effectief.
 8. Hoofdpijn verschijnt tijdens de griepperiode of na de behandeling, wanneer de belangrijkste symptomen verdwijnen.
Zie ook: Controloc-tabletten 20, 40 mg, ampullen: gebruiksaanwijzing, analogen, patiëntrecensies

Mensen met allergieën, astma en verschillende formaties in de neus kunnen vaak last krijgen van sinusitis.

Hoofdredenen

 • De boosdoener van het optreden van sinusitis is meestal een infectie - bacteriën of virussen die de maxillaire sinus binnendringen via de neusholte, het bloed of het gebied van de boventanden.
 • Infectieziekten kunnen leiden tot sinusitis, met name griep, mazelen, roodvonk of acute rhinitis.
 • Er zijn ook enkele bijdragende factoren:
 1. Ontsteking zonder langdurige juiste behandeling.
 2. Obstructie van de neusgangen, kromming van het neustussenschot.
 3. Er zijn obstakels (vreemd lichaam) voor de uitgang van slijm.
 4. Slijm hoopt zich elke dag in grote hoeveelheden op, na een bepaalde tijd wordt het pyogeen van aard.
 5. Er is hoge druk in de buurt van het neusgebied.
 6. Er zijn ernstige hoofdpijn.

Het is vermeldenswaard dat hoe sterker de sinusitis wordt gelanceerd, hoe sterker de hoofdpijn zal zijn.

In sommige gevallen doet het hoofd zelfs na volledig herstel pijn, in welk geval de oorzaken van de aanval als volgt zijn:

 1. De ziekte is niet volledig genezen en in de regel verschijnt het probleem met onafhankelijke therapiemethoden. In dit geval verdwijnen de belangrijkste tekenen van sinusitis, maar na een tijdje begint de actieve fase en keert de ziekte terug.
 2. Er kunnen complicaties optreden, en in het eerste geval kan acute sinusitis niet altijd kwalitatief worden gediagnosticeerd, en in het tweede geval kan een persoon besmet raken met een infectie als gevolg van een zwak immuunsysteem, waarna de symptomen terugkeren.
 3. Hoofdpijn als gevolg van een zwakke pijndrempel, en dit probleem doet zich voor tijdens lekke banden als gevolg van een neurologisch falen.
 4. In sommige gevallen kan hoofdpijn het gevolg zijn van zenuwbeschadiging.

Zodra zich sinusitis ontwikkelt, heeft een persoon pijn in het gebied van de neusbrug, jukbeenderen en soms de ogen, waarna de pijn zich door het hoofd verspreidt.

Er is een gevoel van knijpen en barsten van het hoofd. Wanneer sinusitis in een vroeg stadium optreedt, zullen de symptomen 's ochtends vaker voorkomen, waarna ze gedurende de dag verschijnen.

In sommige gevallen kunnen hoofdpijn en andere symptomen abrupt optreden wanneer het hoofd wordt gekanteld of gedraaid.

De redenen zijn verborgen in hoge druk in de ontstoken sinussen. Hulp kan alleen in een liggende of zittende positie zijn.

Soorten sinusitis

Om de ziekte te identificeren, moet u de soorten sinusitis en de belangrijkste symptomen kennen.

Wegens voorval:

 • besmettelijk
 • Vasomotor
 • Allergisch

Op het pad van infectie:

 • Hematogeen
 • Neus
 • Odontogeen
 • Traumatisch

Op formulier:

De acute vorm wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 1. De algemene toestand verslechtert.
 2. Rillingen verschijnen.
 3. De temperatuur stijgt.
 4. Er kan een lichte zwelling van het gezicht zijn.
 5. Verstopte neus.
 6. Verlies van geur.
 7. Constante afscheiding van slijm en pus.
 8. Angst voor de wereld.

De hoofdpijn wordt impulsief en is meer gelokaliseerd in het voorste deel, evenals in de tanden en jukbeenderen. Wanneer er druk wordt uitgeoefend op de ontstoken gebieden, doet dit veel pijn.

 1. Bij de acute vorm van sinusitis stopt de hoofdpijn niet en verslechtert de algemene toestand alleen maar, vooral bij bewegingen, hoesten.
 2. De duur van de ziekte is ongeveer 2 weken, waarna de sinusitis gecompliceerd kan worden, bijvoorbeeld door de betrokkenheid van andere sinussen en de overstroming in een chronische vorm.
 3. Chronische sinusitis wordt gekenmerkt door een golvende hoofdpijn in de vorm, de algemene toestand wordt 's avonds erger en soortgelijke symptomen kunnen optreden, zoals bij een acute vorm.

Behandeling

Velen zijn geïnteresseerd in het wegwerken van hoofdpijn met sinusitis. Hiervoor worden zowel poliklinische als intramurale behandelmethoden gebruikt.

Intramurale behandeling wordt uitgevoerd voor mensen met verschillende complicaties of andere organen die ernstig zijn aangetast. Hoofdpijnbehandeling wordt uitgevoerd om de symptomen te verlichten en de ziekte zelf kwijt te raken.

In de regel omvat de cursus de volgende methoden:

 1. Breedspectrumantibiotica worden voorgeschreven of houden rekening met de gevoeligheid van micro-organismen;
 2. De neus wassen met antiseptica;
 3. Antihistaminica worden voorgeschreven om zwelling te verlichten.
 4. Vasoconstrictieve medicijnen worden ook voorgeschreven.
 • Bij sommige preparaten voor sinusitis zijn er pijnstillers.
 • Maar als na het gebruik van zo'n medicijn de hoofdpijn niet weggaat, gebruiken artsen corticosteroïden, die ontstekingen kunnen verlichten.
 • Het is noodzakelijk om zo'n medicijn voorzichtig te drinken, omdat drugs verslavend kunnen zijn.
 • Bij sinusitis, die in een acute vorm optreedt, kunnen artsen fysiotherapie voorschrijven, waarvoor het wordt gebruikt:
 1. Diathermie.
 2. UHF
 3. Zonne-lamp.

Bij sinusitis in een chronische vorm, van toepassing:

 1. Elektroforese.
 2. Stromingen.
 3. Modder behandeling.
 4. Inhalaties.

Opgemerkt moet worden dat artsen de ziekte niet alleen met conservatieve methoden kunnen behandelen, maar ook met chirurgische ingrepen.

Een punctie of, eenvoudiger gezegd, een sinuspunctie wordt gebruikt om etterende inhoud te verwijderen. Omdat het nodig is om de sinussen van pus te verwijderen, en ook om materiaal te verkrijgen om te zaaien voor gevoeligheid voor antibiotica.

Deze methode wordt echter gebruikt als conservatieve methoden niet werken of als er al complicaties zijn.

Als de hoofdpijnaanval met tussenpozen optreedt en er geen duidelijke symptomen van de ziekte zijn, dan zijn de oorzaken meestal migraine of spanningspijn, waarvan de behandeling op geheel andere manieren wordt uitgevoerd. Neem in dit geval contact op met een neuroloog.

huismiddeltjes

Als u geen arts kunt bezoeken, moet u weten hoe u hoofdpijn met sinusitis thuis kunt verlichten.

Om dit te doen, moet u het neusslijmvlies beïnvloeden en de volgende remedies gebruiken voor de behandeling:

 1. Hoofdpijn kan worden verwijderd met zeezout of kruidenthee. De oplossing wordt gebruikt om de neus te wassen. Van kruiden wordt aanbevolen om calendula of salie te gebruiken. U kunt de procedure tot 4 keer per dag met een gewone spuit uitvoeren.
 2. Zodat het slijmvlies niet uitdroogt, er geen wallen verschijnen, is het noodzakelijk om de neus met olieachtige oplossingen te druppelen. Je kunt ze thuis maken als je maïs en olijfolie gelijkmatig mengt, dezelfde hoeveelheid sint-janskruid toevoegt en een dag laat staan. Daarna moet het middel 3 uur in een waterbad worden verwarmd en bij het wassen wordt de neus onmiddellijk na de procedure ingebracht.
 3. Hoofdpijn kan volledig worden verwijderd als helemaal aan het einde een zalf op de neus wordt aangebracht, hiervoor is "Asterisk" geschikt.

Het moet aan de olie worden toegevoegd in een volume van ½ theelepel en na het verspreiden wordt het hoofd afgesloten met een sjaal. Deze behandeling kan het beste voor het slapengaan worden gebruikt.

Met de beschreven behandeling kunt u binnen ongeveer een week van sinusitis afkomen. Een ernstige hoofdpijn verdwijnt in ongeveer 10-14 dagen.

Ter preventie moet gedurende 3 weken olie in de neus worden gedruppeld, zodat de aanvallen van sinusitis niet terugkeren. Bovendien kan de olie de bloedstroom normaliseren en ook ziekteverwekkende bacteriën doden.

Als u weet wat u moet drinken met sinusitis door hoofdpijn, en hoe u het moet behandelen als uw hoofd erg pijn doet, is het belangrijk om de mogelijke gevolgen van de ziekte te begrijpen en het optreden ervan te voorkomen.

Gevolgen

 1. Andere symptomen kunnen worden toegevoegd aan pijnlijke aanvallen tijdens sinusitis, bijvoorbeeld afscheiding (pus, bloed) uit de neusholte, die ook onaangenaam zal ruiken, en spraak verandert ook, het wordt nasaal.
 2. Het is in deze toestand met sinusitis dat u een arts moet raadplegen die u kan helpen en de noodzakelijke behandeling kan voorschrijven.
 3. Vaak wordt de ziekte niet tot het einde genezen of blijven de symptomen van sinusitis onopgemerkt.
 4. In dit geval verschijnt een chronische vorm van sinusitis en verschijnen er constant pijnaanvallen, de prognose kan slecht zijn, omdat complicaties mogelijk zijn:
 • Abces van het ooglid
 • Oedeem en zweren van het perioculaire weefsel
 • Osteoperiostitis
 • Phlegmon van de baan
 • Otitis
 • Trombose van de veneuze sinussen
 • Meningitis
 • hersenabces
 • Encefalitis

En dit is nog maar een kleine opsomming van de gevolgen. Bij chronische sinusitis beginnen pathogene processen in het menselijk lichaam, verschijnen verklevingen in de neusholte en is ook cystevorming mogelijk, bovendien verandert het immuunsysteem.

 • Ontstekingsprocessen kunnen verschillende tandziekten veroorzaken, evenals het optreden van verschillende ziekten die onlangs zijn genezen.
 • In het acute verloop van de ziekte worden patiënten blootgesteld aan neurologische pathologieën die zullen vorderen.
 • Het is zeer waarschijnlijk dat pus zich langzaam door het lichaam verspreidt naar nabijgelegen weefsels, waarna de tanden pijn gaan doen, het werk van de zenuwweefsels in de buurt wordt verstoord en in zeldzame gevallen pus de hersenvliezen aantast.
 • Bij sinusitis kunnen de hele tijd ernstige pijnaanvallen optreden, maar de moderne geneeskunde heeft veel methoden en medicijnen die een persoon kunnen redden van de symptomen van de ziekte.
 • Toegegeven, niet alle medicijnen en methoden kunnen de gezondheid snel herstellen en het gewenste effect geven, dus het is belangrijk om een ​​diagnose te stellen bij een specialist en vervolgens de voorgeschreven behandeling en advies te gebruiken.

Waarom kan het hoofd pijn doen na sinusitis

Болит голова из-за гайморита, что делать? - Могилевская областная детская больница (7)

Ernstige hoofdpijn is een metgezel van alle soorten sinusitis. Dit komt door de invloed van 2 factoren op het lichaam:

 1. Algemene intoxicatie veroorzaakt door het ontstekingsproces. Naast hoofdpijn verschijnt en groeit zwakte, stijgt de temperatuur en ontstaat er dorst.
 2. Verhoogde druk in de sinus, waardoor lokale pijn ontstaat.

Een acute ziekte ontwikkelt zich na een eerdere of huidige infectieziekte en heeft zijn eigen kenmerken. Hoofdpijn met sinusitis is intens, constant, verergerd door scherpe bochten van het hoofd en helling, het wordt slecht gestopt door pijnstillers te nemen.

Vroegtijdige diagnose en start van de behandeling stellen u in staat om in de kortst mogelijke tijd van hoofdpijn af te komen.

Maar wat te doen als de sinusitis voorbij is en het hoofd pijn doet.Als u na herstel hoofdpijn krijgt, dient u een arts te raadplegen. Nadat alle diagnostische procedures zijn uitgevoerd, wordt de oorzaak van het symptoom vastgesteld en wordt een effectieve behandeling voorgeschreven.

Oorzaken van hoofdpijn na sinusitis

De oorzaken van hoofdpijn kunnen het gevolg zijn van sinusitis (overgang naar een chronische vorm) of niet gerelateerd zijn aan de ontsteking (migraine).

Chronische sinusitis

Als het hoofd pijn doet na sinusitis, kan dit duiden op een onderbehandeld proces en de overgang van sinusitis naar een chronische vorm.

In dit geval zal de hoofdpijn van lage intensiteit zijn en vaker 's avonds verschijnen (met remissie). Bij herhaalde verergering van het proces zullen alle symptomen van sinusitis terugkeren.

In dit geval moet zo snel mogelijk een complexe behandeling worden gestart onder toezicht van een specialist. De chronisch terugkerende vorm van sinusitis is moeilijker te behandelen dan de acute en verandert vaker in een gecompliceerde vorm.

Zie ook: Ibuprofen en zijn analogen: gebruiksaanwijzing, indicaties, dosering

Migraine

Soms schrijft de patiënt het optreden van migraine toe aan een recente sinusitis, vooral als er een operatie is geweest. Maar migraine is een aparte ziekte die zijn eigen kenmerken heeft. De oorzaak van dergelijke pijn verschilt van de factoren die het veroorzaken met sinusitis. Eliminatiemethoden zijn ook anders.

Algemene kenmerken van pijn bij migraine en sinusitis:

 • Vergezeld van een gevoel van volheid in de sinussen, tranenvloed en moeite met ademhalen.
 • Verbetert bij blootstelling aan fel licht.
 • Er is zwelling van het gezicht.

Maar de provocerende factoren zijn van een andere aard:

 • Sinusitis treedt op tegen de achtergrond van een infectie of na onderkoeling.
 • Migraine wordt veroorzaakt door stressvolle situaties, overwerk, chronisch slaapgebrek, menstruatiesyndroom of alcoholgebruik.

Migrainehoofdpijn en sinusitis zijn op zichzelf moeilijk van elkaar te onderscheiden. Om een ​​juiste diagnose te stellen, worden bepaalde diagnostische onderzoeken uitgevoerd, op basis waarvan een effectieve behandeling wordt voorgeschreven.

Complicaties van sinusitis

Hoofdpijn na sinusitis kan ook wijzen op het optreden van verschillende complicaties.

Na de punctie van de maxillaire sinus zouden de hoofdpijn uiterlijk 2 weken later moeten verdwijnen. Als ze langer aanhouden, kan dit duiden op beschadiging van de zenuwuiteinden van het neusslijmvlies.

Tijdens de procedure kan een onervaren specialist de zenuwbundel aanraken, wat de verdere ontwikkeling van vegetovasculaire dystonie veroorzaakt, vergezeld van constante hoofdpijn. De toestand is moeilijk te corrigeren.

Naast de overwogen redenen kunnen tegen de achtergrond van een verzwakt lichaam met sinusitis de volgende complicaties optreden, vergezeld van hoofdpijn:

 • Otitis. Hoofdpijn wordt bepaald in de projectie van het ontstoken oor en temporale gebied. Het is constant, pulserend. Komt voor tegen de achtergrond van hoge temperatuur en lokale tekenen van ontsteking van het middenoor.
 • Meningitis begint acuut. Tegen de achtergrond van hoge temperaturen zijn er ernstige hoofdpijn, braken (na braken treedt er geen verlichting op), verschijnt er een kleine puntvormige uitslag door het hele lichaam. Een onderscheidend kenmerk van meningitis is de stijfheid van de nekspieren (wanneer u met uw kin uw borst probeert aan te raken, wordt de pijn intenser, de spanning van de nekspieren staat dit niet toe). Er kan intense pijn in de gewrichten en krampen zijn tegen de achtergrond van hoge temperaturen. De aandoening vereist een onmiddellijke oproep aan de ambulance met daaropvolgende ziekenhuisopname op de intensive care-afdeling.
 • Vaatembolie is een ernstige aandoening. Naast ernstige hoofdpijn wordt het gekenmerkt door symptomen die worden veroorzaakt door een verminderde cerebrale circulatie. Vergezeld van braken, bewustzijnsverlies, convulsies. Spoedeisende medische hulp vereist.
 • Een abces van de baan treedt op wanneer etterende inhoud de weefsels van de baan binnendringt. Een ernstige hoofdpijn wordt bepaald tegen de achtergrond van een scherpe pijn rond de ogen, roodheid van het oog en het optreden van oxophthalmus (uitsteeksel van de baan). Dringende hulp nodig. Behandeling op de intensive care.
 • Sepsis is een acute infectie van het bloed. Ontwikkelt zich razendsnel. Begeleid door een kliniek van ernstige intoxicatie.
 • Infiltratie van zacht weefsel vindt plaats wanneer gezichtsweefsels grenzend aan de maxillaire sinus worden gesmolten door etterende massa's. Naast ernstige hoofdpijn is er een syndroom van algemene intoxicatie in ernstige vorm.

De ernst van complicaties na purulente sinusitis zal worden verklaard door de nabijheid van de focus van infectie tot de hersenen. Al deze situaties vereisen het verlenen van hooggekwalificeerde zorg in een ziekenhuisomgeving.

Als u een complicatie vermoedt, moet u onmiddellijk hulp zoeken.

Bij tijdige behandeling van sinusitis komen dergelijke complicaties praktisch niet voor vanwege de goed ontwikkelde antibacteriële trend in de moderne geneeskunde.

De oorzaak van hoofdpijn na behandeling van sinusitis is meestal migraine of onbehandelde sinusitis. Om de ware oorzaak te achterhalen, moet u contact opnemen met een KNO-arts en therapeut. Na een bepaald onderzoek zal een nauwkeurige diagnose worden gesteld en zal effectieve therapie worden voorgeschreven. Totdat de oorzaak is vastgesteld, is zelfmedicatie ongewenst.

Hoofdpijn met sinusitis - symptomen, wat te doen, hoe te behandelen

Sinusitis is een ziekte waarbij zich een acuut ontstekingsproces ontwikkelt in de neusbijholten.

Hoofdpijn met sinusitis is in de eerste plaats het optreden van ondragelijke boogpijn in het gebied van de neusbrug, het voorhoofd en de slapen, een aanzienlijke temperatuurstijging en overvloedige afscheiding uit de neus met een karakteristieke kleur en samenstelling.

Sinusitis is gevaarlijk met complicaties en ernstige gevolgen, dus de behandeling moet al in het beginstadium van de ziekte worden gestart. Hiervoor schrijft de arts medicijnen en kuren voor fysiotherapie voor, en in gevorderde gevallen een punctie in de wand van de maxillaire sinussen om opgehoopte pus weg te pompen.

Hoe doet het hoofd pijn met sinusitis: symptomen van ontsteking van de maxillaire sinussen

Een van de meest onaangename en pijnlijke symptomen van sinusitis is hoofdpijn, die als volgt is:

 • barsten, drukken, soms overgaan in intense pulsatie in het gebied van de maxillaire sinussen;
 • bedekt aanvankelijk het gebied van de neusbrug en het voorhoofd, loopt vervolgens over in de slaapkwabben;
 • gelokaliseerd door het ontstekingsproces;
 • verergerd door het hoofd te bewegen, naar voren te buigen, in de ochtend na het slapen.
 • Hoofdpijn met sinusitis ontwikkelt zich tegen de achtergrond van andere pathologische symptomen:
 • Verstopte neus, waardoor ademhalen moeilijk wordt, de stem wordt ruw en nasaal.
 • Loopneus met afscheiding van slijm kenmerkend voor sinusitis. In de eerste fase kan bij de patiënt een witte of transparante afscheiding worden waargenomen, tijdens de periode van acute ontsteking krijgen ze een groene tint. Gele onzuiverheden of bloedstrepen in de slijmafscheidingen wijzen op de aanwezigheid in de sinussen van een grote hoeveelheid pus en een uitgesproken ontstekingsproces.
 • Temperatuur verhoging. In de acute vorm van de ziekte verschijnt bijna altijd een hoge temperatuur (38-40 ° C), terwijl chronische sinusitis kan optreden met een lichte toename of binnen het normale bereik.
 • Koorts door koorts.
 • Gevoel van pijn in de oogkassen, neus, jukbeenderen en tandvlees, evenals bij het aanraken van de huid van het gezicht.
 • Tekenen van algemene malaise: verminderde of volledig verlies van eetlust, slaapstoornissen, zwakte, lethargie, vermoeidheid, verminderde mentale activiteit en geheugen.
 • Hoestbuien als gevolg van mondademhaling en zwelling van de nasopharynx.

Samen verergeren de beschreven symptomen de toestand van de patiënt aanzienlijk. Bij de eerste tekenen van de ziekte dient u contact op te nemen met uw huisarts of KNO-arts voor een uitgebreid onderzoek.

Oorzaken van de ziekte

De oorzaak van sinusitis is het binnendringen in de neusholte door de adem of het bloed van een infectie, die zich onder invloed van gunstige factoren ervoor begint te ontwikkelen. Als gevolg hiervan vindt er een ontstekingsproces plaats in de maxillaire sinussen, wat zich manifesteert in de vorm van een opeenhoping van pus en vele andere onaangename en pijnlijke symptomen.

De ontwikkeling van sinusitis kan een van de hieronder beschreven aandoeningen veroorzaken:

 • congestie van slijm in de neusholte als gevolg van aangeboren of verworven kromming van het neustussenschot en abnormale werking van de secretoire klieren;
 • loopneus onbehandeld na een virale infectie of verkoudheid;
 • neusletsel veroorzaakt door mechanische schade aan het neustussenschot, zoals een breuk;
 • slijmvliesbeschadigingen als gevolg van thermische brandwonden of chemische dampen die de nasofaryngeale organen binnendringen;
 • onjuiste inname van druppels en sprays bedoeld voor de behandeling van verkoudheid;
 • tandziekten en niet-naleving van de regels voor mondverzorging;
 • onderkoeling van het lichaam;
 • verminderde immuniteit;
 • complicatie na SARS of griep;
 • zwelling van het neusslijmvlies veroorzaakt door een allergische reactie op een irriterend middel (bijvoorbeeld grasbloesems, populierenpluis, dierenhaar);
 • de aanwezigheid van adenoïden en poliepen in de neusholte;
 • schimmelziekten van het neusslijmvlies;
 • blootstelling aan een hoge dosis straling (stralingsziekte);
 • tuberculose.

Tijdige behandeling van pathologieën en aandoeningen die het optreden van sinusitis veroorzaken, zal niet alleen de kans op het ontwikkelen van een ontstekingsproces, maar ook de risico's op complicaties in de toekomst aanzienlijk verminderen of elimineren. Om dit te doen, moet u bij de eerste tekenen die kenmerkend zijn voor deze ziekte contact opnemen met een KNO-arts.

Hoe zich te ontdoen van hoofdpijn met sinusitis. Behandeling

Om de hoofdpijn die is ontstaan ​​​​bij sinusitis te verlichten, is het noodzakelijk om de ontwikkeling van het infectieproces in de maxillaire sinussen te stoppen. Hiervoor wordt een complexe behandeling voorgeschreven, waaronder de volgende methoden:

 1. Inname van NSAID's (Nimesil, Nimid, Ibuprofen) in het beginstadium van de ziekte en met milde symptomen.
 2. Antibiotica nemen in de vorm van sprays die worden gebruikt om KNO-ziekten te behandelen (Bioparox, Isofra).
 3. Het gebruik van antibiotica op basis van penicilline (Augmentin, Vercef) in vergevorderde gevallen, als de hierboven beschreven medicijnen geen verlichting brengen.
 4. Ontvangst van antihistaminica in de vorm van druppels en sprays (Mometason, Beclomethason) om zwelling van het slijmvlies te verlichten en de ademhaling te vergemakkelijken.
 5. Inname van homeopathische geneesmiddelen (Cinabsin, Sinuforte), als chemische preparaten gecontra-indiceerd zijn voor gebruik.
 6. Het gebruik van antiseptica (Chrolophyllipt, Dicosidin) voor het wassen van de neusholte en het vernietigen van bacteriën die de verspreiding van infecties veroorzaken.
 7. Het gebruik van antipyretica (paracetamol, aspirine), als de ziekte gepaard gaat met hoge koorts.
 8. Een cursus fysiotherapie doorstaan ​​- elektroforese, UHF, inhalaties met antibacteriële geneesmiddelen, spoelen met zoutoplossingen.
 9. Een punctie (punctie) van de maxillaire sinussen uitvoeren voor de uitstroom van pus, als medicamenteuze behandeling niet het verwachte effect heeft.
 10. Een chirurgische ingreep uitvoeren wanneer de infectie zich verspreidt naar de structuren van de hersenen en de dreiging van het ontwikkelen van sepsis.

Mensen die sinusitis hebben gehad, moeten onthouden dat het lichaam kwetsbaar wordt voor de gevolgen van infecties, dus ziekteverwekkende factoren kunnen een terugval en de overgang naar een chronische vorm veroorzaken.

Om dit te voorkomen, moet u onderkoeling en tocht vermijden, met een neiging tot allergische reacties, tijdig antihistaminica nemen, waardoor zwelling van de nasopharynx wordt voorkomen, en ook verkoudheid en virale ziekten behandelen zonder te wachten op de ontwikkeling van complicaties.

Sinusitis na een punctie

Als het effect van medicamenteuze behandeling onbeduidend is, de hoofdpijn met sinusitis niet stopt en de pus zich blijft ophopen in de maxillaire sinussen, besluit de arts de patiënt een punctie (punctie) voor te schrijven.

Om dit te doen, prikt de otolaryngoloog, met behulp van lokale anesthesie, de sinus door met een dunne holle naald, nadat hij deze in de neusholte heeft gestoken.

Na de punctie pompt de arts de etterende inhoud van de sinussen weg met een injectiespuit en spoelt ze af met een medicinale antibacteriële oplossing.

Na de operatie voelt de patiënt verlichting: de temperatuur daalt, druksensaties op het gezicht en de neusbrug, zwelling van het slijmvlies en hoofdpijn met sinusitis verdwijnen.

Ondanks de aanzienlijke verlichting van de aandoening, moet de patiënt nog steeds een medische behandeling ondergaan, zodat de infectie niet opnieuw actief wordt.

Om dit te doen, kan de patiënt een antibioticakuur voorgeschreven krijgen, ontstekingsremmende medicijnen en procedures gebruiken.

Als de punctie wordt uitgevoerd door een bekwame specialist in overeenstemming met de noodzakelijke procedures en daarna een volledige behandelingskuur is voltooid, kan de ziekte volledig worden genezen zonder in de chronische fase te komen. Onbehandelde sinusitis in de toekomst kan dreigen met recidieven en complicaties die andere organen aantasten.

Zie ook: Wat betekent de uitkomst van 26,43 voor de tumormarker ca 125?

Sinusitis en hoofdpijn: thuisbehandeling

Folkmedicijnen worden vrij vaak gebruikt als aanvulling op de hoofdbehandeling, op voorwaarde dat de arts de geschiktheid van een dergelijke inname, formulering, dosering en duur van de kuur bepaalt. Met sinusitis, in overleg met de KNO-arts, kunt u de volgende manipulaties en recepten gebruiken:

 1. Zeezout oplossing. Gekocht bij een apotheek of onafhankelijk bereid, wordt de oplossing gebruikt voor het wassen van de neusholten of voor inhalatie. In het eerste geval de oplossing in een verhouding van 1 theelepel. een glas gekookt water wordt met een kleine straal in één neusgat gericht, waarbij het hoofd opzij wordt gekanteld zodat het water vrijwillig uit het andere neusgat stroomt. In het tweede geval moet u een servet in de voorbereide oplossing bevochtigen, uitwringen, gedurende 15 minuten op uw gezicht aanbrengen en op deze manier de dampen inademen.
 2. TUI etherische olie. Met een sterke antioxiderende eigenschap heeft thuja-olie een negatief effect op infecties, virussen en microben. Voor de behandeling van KNO-ziekten wordt het gebruikt in de vorm van inhalaties of neusdruppels. De klassieke behandeling van sinusitis is het driemaal daags indruppelen van olie gedurende 2 weken in elk neusgat, te beginnen met de 1e druppel en de dosering te verhogen tot 8 druppels. Na deze periode wordt een week pauze in de behandeling genomen, waarna de kuur indien nodig wordt herhaald.
 3. Kalanchoë-sap. Gebruik sap dat uit de bladeren van een kamerplant is geperst om de zwelling van het slijmvlies en de uitstroom van secreties te verlichten. Na driemaal daags indruppelen van het sap, begint de patiënt met sinusitis intensief te niezen, waardoor de neusbijholten van slijm worden bevrijd.
 4. Duindoornolie. Gebruikt voor instillatie in de neus en inademing. In het eerste geval wordt het twee keer per dag gedruppeld, een paar druppels, in het tweede geval wordt het toegevoegd aan een bak met kokend water en worden de dampen gedurende 15 minuten ingeademd.

Bij acute sinusitis is het absoluut onmogelijk om het gebied van de neusbrug en neus te verwarmen, hete doekjes op deze plek aan te brengen en sauna's en baden te bezoeken. Aangezien de ziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een etterende infectie, kunnen dergelijke manipulaties leiden tot verspreiding naar nabijgelegen weefsels en organen.

Soorten complicaties en schade van zelfbehandeling

Bij onjuiste behandeling dreigt sinusitis met ernstige complicaties en gevolgen. Onder de schendingen van een milde graad na het lijden aan een acute vorm van de ziekte, moet worden opgemerkt:

 • zwelling van de maxillaire sinussen en verminderde ademhaling door de neus;
 • irritatie van het slijmvlies en het vrijkomen als gevolg van deze overvloedige ophopingen van slijm;
 • ophoping van pus in de holtes van de maxillaire gewrichten in een gunstige omgeving hiervoor.
 1. De gemiddelde mate van complicaties die zich manifesteren na het lijden aan sinusitis zijn onder meer:
 • de overgang van de ziekte naar een chronische vorm, waarbij de intensiteit van de symptomen afneemt, maar een langere behandeling nodig is;
 • ontstekingsprocessen die de organen van de nasopharynx en het bronchopulmonale systeem aantasten;
 • ontwikkeling van otitis;
 • verspreiding van infectie naar de tanden en mondholte.

Een vergevorderd stadium van de ziekte kan tot ernstiger gevolgen leiden - ziekten van de nieren, visuele, cardiale systemen, evenals pathologieën van hersenstructuren (bijvoorbeeld meningitis). De gevaarlijkste complicatie van sinusitis is sepsis, die zich verspreidt buiten de nasopharynx en het bronchopulmonale systeem en de levensondersteunende systemen van het hele organisme aantast.

De belangrijkste reden voor het optreden van complicaties bij sinusitis is een voortijdig bezoek aan de dokter, het niet opvolgen van zijn aanbevelingen en zelfmedicatie.

Velen wenden zich tot ongeteste alternatieve geneeswijzen of proberen pijn te verlichten met pijnstillers wanneer ze dringend medische behandeling nodig hebben.

In dergelijke gevallen bedreigt het verlies van tijd voor zelfbehandeling de verspreiding van het ontstekingsproces naar nabijgelegen organen, een aanzienlijke verslechtering van het welzijn en de risico's van de hierboven beschreven complicaties.

Ivan Drozdov, neuroloog

Informatie op de site is gemaakt voor diegenen die een gekwalificeerde specialist nodig hebben, zonder het gebruikelijke ritme van hun eigen leven te verstoren.

Hoe doet het hoofd pijn met sinusitis: symptomen, behandeling, eerste hulp

Sinusitis is een ernstige ziekte van de nasopharynx, gepaard gaande met hoofdpijn en ontstaan ​​als gevolg van onbehandelde SARS en griep.

Overweeg de belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van sinusitis, de kenmerken van de pijn die optreedt en de bestaande behandelingsmethoden, en beantwoord ook de vraag of het mogelijk is om de ziekte thuis te genezen.

Waarom doet het hoofd pijn met sinusitis?

De hoofdpijn die optreedt bij sinusitis wordt verklaard door het mechanisme van de ziekte. In de geïnfecteerde maxillaire sinussen vindt een ontstekingsproces plaats, leidend tot oedeem en zwelling van de zachte weefsels. Het verkleinen van de passages voorkomt het verwijderen van slijm en pus, die hoge druk uitoefenen in het gebied van de neus.

De factoren die de ontwikkeling van sinusitis veroorzaken, zijn onder meer:

 • complicaties veroorzaakt door onbehandelde virussen of verkoudheid;
 • chemische of thermische brandwonden die de zachte weefsels van de nasopharynx aantasten;
 • ziekten van de tandholte;
 • onderkoeling of oververhitting van het lichaam in droge lucht;
 • allergische reacties gekenmerkt door een ontstoken slijmvlies van de nasopharynx;
 • schimmels, poliepen en adenoïden die parasiteren in de nasopharynx;
 • afwijking van de secretoire functie, mechanisch trauma of aangeboren kromming van het neustussenschot, waardoor de normale uitstroom van slijm wordt voorkomen;
 • oneigenlijk gebruik van medicijnen voor verkoudheid;
 • verzwakking van het immuunsysteem.

Hoe doet het hoofd pijn met sinusitis?

Hoofdpijn veroorzaakt door ontsteking van de maxillaire sinussen onderscheidt zich door:

 1. Plaats van lokalisatie. Het pijnsyndroom bedekt de achterkant van het hoofd en de neusbrug. Er is ook een pulserende druk in de baan, tanden en oren.
 2. Veranderingen in pijnintensiteit. Hoofdpijn wordt verergerd tijdens draaien en kantelen van het hoofd en is ook afhankelijk van het tijdstip van de dag. De maximale pijn wordt opgemerkt na het slapen, wanneer het opgehoopte slijm druk begint uit te oefenen op de vernauwde neusbijholten.

Interessant: Allergiehoofdpijn: oorzaken, behandeling en preventie

Er zijn 2 vormen van de ziekte:

 • acuut, gekenmerkt door levendige symptomen en verlies van arbeidsvermogen;
 • chronisch, vergezeld van vage symptomen en een lange periode van malaise (tot enkele maanden).

Nadat je hebt uitgezocht hoe het hoofd pijn doet met sinusitis, overweeg dan het verschil tussen hoofdpijn veroorzaakt door migraine.

Hoe sinusitis te onderscheiden van migraine?

Hoofdpijn veroorzaakt door migraine wordt verergerd door de aanwezigheid van een externe prikkel: een hard geluid of fel licht.

In het geval van sinusitis neemt het pijnsyndroom strikt toe na het ontwaken, draaien of kantelen van het hoofd. Naast hoofdpijn gaat de ziekte gepaard met:

 • het verschijnen van zwelling onder de ogen;
 • verstrijken van etterende geelgroene afscheiding uit de sinussen;
 • pijn bij palpatie van het gezicht;
 • verminderd reukvermogen veroorzaakt door verstopte neus;
 • een verhoging van de lichaamstemperatuur.

Hoe hoofdpijn met sinusitis behandelen?

Hoofdpijn die optreedt bij sinusitis wordt geëlimineerd met behulp van een complexe behandeling voorgeschreven door een KNO-arts. Medische therapie omvat het nemen van:

 1. Antibiotica gebruikt om de ziekteverwekker te vernietigen. Preparaten in de vorm van tabletten worden alleen in het beginstadium van de ziekte gebruikt, in andere gevallen worden ze intramusculair toegediend. Afhankelijk van de vorm van sinusitis en de algemene toestand van de patiënt, wordt het volgende gebruikt:
  1. macroliden (Sumamed, Erytromycine, Macropen);
  2. penicillines (Amoxiclav, Flemoxin, Hikoncil);
  3. cefalosporines (cefuroxim, cefazoline, ceftriaxon).
 2. Immunomodulatoren die het immuunsysteem ondersteunen (Sinupret, Hilak Forte, Lineks).
 3. Koortswerende en ontstekingsremmende medicijnen, effectief bij hoofdpijn:
  1. Aspirine, Tempalgin, Analgin, Paracetamol - met milde spasmen;
  2. Ketanov, Ketolong - met ernstige aanvallen (strikt zoals voorgeschreven door de arts).
 4. Antihistaminica die de uitstroom van slijm stoppen in aanwezigheid van een allergische reactie. Het gebruik van Zirtek, Allegra of Suprastin kan de zwelling verminderen en de doorgang van andere medicinale oplossingen vergemakkelijken.
 5. Vasoconstrictieve druppels en sprays (Nazivin, Rinazolin, Naphthyzin), die de ademhaling vergemakkelijken. Voordat het medicijn wordt ingenomen, wordt de neus gewassen met speciale antiseptica die de groei van bacteriën voorkomen (dicosidine, chlorophyllipt).
 6. Corticosteroïden gebruikt in het acute verloop van de ziekte om hoofdpijn en ontsteking te verlichten (Nasonex, Amavis, Flixonase).

Interessant: waarom doet mijn hoofd pijn als ik voorover buig?

Naast het nemen van pijnstillers voor sinusitis, ondergaan ze een cursus fysiotherapie, waaronder:

 • UHF-therapie;
 • spoelen met zoutoplossingen;
 • fototherapie met een Sollux-lamp;
 • inademing;
 • elektroforese.

De therapeutische cursus duurt ongeveer 2-3 weken. Gebruik bij gebrek aan verbeteringen:

 1. Punctie van de maxillaire sinussen. De arts verwijdert de opgehoopte pus door een injectiespuit en spoelt de schoongemaakte sinussen met een antibacteriële oplossing. De ingreep wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.
 2. Chirurgische operatie. Als een patiënt met sinusitis na een sinuspunctie nog steeds hoofdpijn heeft, is de kans op sepsis in de hersenen groot. In dit geval is een operatie onder algehele narcose vereist.

Sinusitis en hoofdpijn: thuisbehandeling

Sinushoofdpijn kan thuis worden behandeld, maar het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u symptomen behandelt. Vergeet niet dat traditionele geneeskunde geen wondermiddel is en schadelijk kan zijn bij zelfmedicatie.

Om hoofdpijn met sinusitis te verlichten, helpt het:

 1. Inhalaties. Koop een compressorinhalator (vernevelaar) of gebruik de stoom die wordt gegenereerd boven een bak met heet water. Naald-, thuja- en muntolie zijn geschikt voor inhalatieoplossingen. De procedure wordt gedurende 14 dagen 3 keer per dag uitgevoerd. Na een pauze van 7 dagen kunnen de inhalaties indien nodig worden hervat.
 2. opwarmen. Thermische effecten dragen bij aan een bloedstroom en de verwijding van bloedvaten, die het ontstekingsproces verlichten. Een dergelijk effect is onaanvaardbaar in het acute verloop van de ziekte. Voor verwarmingsgebruik:
  1. синюю лампу;
  2. alcoholische kompressen;
  3. verwarmende zalven (balsem "Golden Star");
  4. warm zand of zout in een stoffen zak;
  5. gekookte eieren.
 3. Wassen. Om je neus schoon te maken:
  1. Gebruik hiervoor een speciale gieter of een theepotje gevuld met warm gekookt water met een oplossing (op basis van furatsiline, zeezout, salie of calendula).
  2. Trek de vloeistof door uw neus naar binnen (gebruik in het geval van kinderen een druppelaar en een aspirator) terwijl u het door het andere neusgat uitblaast.
  3. Herhaal 3-4 keer per dag.
 4. Druppels op basis van natuurlijke ingrediënten. Bieten- en wortelsap, olijfolie, duindoorn en maïs, evenals Kalanchoë en aloë-sap zijn veilig op elke leeftijd bij afwezigheid van allergische reacties.

Interessant: Spinning en hoofdpijn na chemotherapie: wat te doen?

Om complicaties te voorkomen, vermijdt u zelfmedicatie, die bij een overhaaste en onjuiste diagnose onherstelbare schade kan aanrichten. Sinusitis, die in het chronische stadium is overgegaan, is gevaarlijk door de werking van interne systemen en pathologieën van de hersenen te verstoren.

Probeer de pijn niet te onderdrukken met pillen. Analyseer de bestaande symptomen en raadpleeg bij de minste verdenking een arts.

Gerelateerde berichten:

 1. Baarmoederbloeding: oorzaken van pathologie, behandelmethoden, folkremedies, mogelijke gevolgen
 2. Cervicale poliep: oorzaken, symptomen en behandeling zonder operatie, operatie, mogelijke complicaties
 3. Ewing-sarcoom: ontwikkelingsstadia, klinische symptomen, kenmerken van behandeling en prognose
 4. Wat te nemen voor diarree bij een volwassene: effectieve medicijnen en folkremedies voor diarree
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated: 11/04/2023

Views: 6146

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.