Имат ли значение кръвната група и Rh факторът при планиране на бременност - Популярна медицина (2023)

Грегор Мендел разбра законите на наследствеността още през миналия век. Както знаете, кръвната група, която детето ще получи, зависи пряко от групата родители. Друга важна характеристика на кръвта е Rh факторът. планиране бременност, бъдещите родители трябва да разберат как тези характеристики могат да повлияят на предстоящата бременност. В какви ситуации може да възникне опасна ситуация? До какви последствия може да доведе. С пълна информация е лесно да се предотвратят потенциални проблеми. Нека да разгледаме тези проблеми сега.

Кръвна група и Rh фактор

Имат ли значение кръвната група и Rh факторът при планиране на бременност - Популярна медицина (1)Публикувано от: Сергей О. Източник: istockphoto.com

Важен компонент на човешкото тяло е кръвта. Различава се в отсъствието или присъствието в състава на определени протеинови молекули, т.нар антигени. Тези молекули се намират на повърхността на червените кръвни клетки, а също и в кръвния серум. Начинът, по който тези молекули се комбинират, варира от човек на човек. Кръвната група се характеризира с наличието или отсъствието на А антиген и В антиген на повърхността на червените кръвни клетки.

При здрав човек кръвната група е една и съща през целия живот. Човешката кръв обикновено се разделя на четири групи, в зависимост от антигенната комбинация. Кръвната група се показва от системата AB0:

 1. първа група (0);
 2. втора група (А);
 3. трета група (В);
 4. четвърта група (АВ).

Друга характеристика на кръвта е наличието Rh антиген, който също се намира на повърхността на еритроцитите. Иначе се нарича Rh фактор. Приблизително 85% хората на нашата планета, Rh антигенът присъства. Такива хора се наричат Rh положителен и съответно, Rh отрицателен хората без него се считат.

Rh факторът се разглежда много внимателно гинекология и акушерство. Това се дължи на възможността за резус конфликт между бъдещата майка и детето. В случай, че бъдещата майка има отрицателен Rh фактор, а бебето е получило положителен Rh от бащата, е възможен конфликт за Rh фактора. Конфликт на тази основа между бременна жена и плода може да доведе до развитие на хемолитична болест на новороденото.

Как кръвната група на родителя влияе върху бременността?

Имат ли значение кръвната група и Rh факторът при планиране на бременност - Популярна медицина (2)Публикувано от: Сергей О. Източник: freepik.com

Преди хората, които планират да станат родители, възниква въпросът как кръвната група може да повлияе на предстоящата бременност? Често този въпрос е от значение за семейства, в които желаната бременност не настъпва. Бъдещите родители се консултират с лекари и най-често страховете им се опровергават, казвайки, че кръвната група не влияе на възможността за зачеване на бебе.

За да разберем подробно този въпрос, е необходимо да разберем как се определят кръвните групи и с какво се характеризират. Оказва се, че всичко е в специалните протеини от два вида, или, с други думи, антигени - А и В.

 • Най-често се среща в кръвта, върху чиито еритроцити няма антигени. Тя се смята за най-старата по възраст. Предполага се, че древните ловци са имали такава кръв. Тъй като няма антигени, тялото произвежда антитела към тях (А и В), които са в кръвната плазма. Това е първата група, нарича се още нулева. Означението е 0(I).
 • Втората най-стара кръв с антигени тип А върху еритроцитите и В антитела в кръвния поток. Смята се, че се е появила, когато хората са започнали да се занимават със земеделие. Пише се в тази форма - A (II).
 • Третият по ред е B(III). От обозначението може да се види, че в червените кръвни клетки присъстват антигени В. В кръвния серум антитела А. Води своя произход от древни номади.
 • Произходът на четвъртата група е обвит в мистерия. Наричат ​​го "мистерия". Върху еритроцитите - А и В, в плазмата няма антитела.

Възможно е да се определи точно кръвната група на нероденото дете само ако и двамата родители са носители на първата група. В други случаи е възможно само с известна вероятност да се определи груповата принадлежност на бебето.

Независимо от кръвната група на родителите винаги има шанс за бременност. Но могат да възникнат трудности с хода на бъдеща бременност.

Определяне на кръвната група на нероденото дете

Генетиците са установили, че кръвната група, заедно с други признаци на тялото, се наследява от родителите. Помислете за вероятността да имате деца с определена групова принадлежност сред собствениците на различни кръвни групи, като използвате таблицата:

Кръвната група на бащата
Кръвна група на майката I (00) II (A0) II (AA) III (B0) III (BB) IV (AB)
I (00) I(00) - 100% I(00) - 50%
II(A0) - 50%
II(A0) - 100% I(00) - 50%
III(B0) - 50%
III(B0) - 100% II(A0) - 50%
III(B0) - 50%
II (A0) I(00) - 50%
II(A0) - 50%
I(00) - 25%
II(A0) - 50%
II(AA) - 25%
II(AA) - 50%
II(A0) - 50%
I(00) - 25%
II(A0) - 25%
III(B0) - 25%
IV(AB) - 25%
IV(AB) - 50%
III(B0) - 50%
II(AA) - 25%
II(A0) - 25%
III(B0) - 25%
IV(AB) - 25%
II (AA) II(A0) - 100% II(AA) - 50%
II(A0) - 50%
II(AA) - 100% IV(AB) - 50%
II(A0) - 50%
IV(AB) - 100% II(AA) - 50%
IV(AB) - 50%
III (B0) I(00) - 50%
III(B0) - 50%
I(00) - 25%
II(A0) - 25%
III(B0) - 25%
IV(AB) - 25%
IV(AB) - 50%
II(A0) - 50%
I(00) - 25%
III(B0) - 50%
III(BB) - 25%
III(BB) - 50%
III(B0) - 50%
II(A0) - 25%
III(B0) - 25%
III(BB) - 25%
IV(AB) - 25%
III (BB) III(B0) - 100% IV(AB) - 50%
III(B0) - 50%
IV(AB) - 100% III(BB) - 50%
III(B0) - 50%
III(BB) - 100% IV(AB) - 50%
III(BB) - 50%
IV (AB) II(A0) - 50%
III(B0) - 50%
II(AA) - 25%
II(A0) - 25%
III(B0) - 25%
IV(AB) - 25%
II(AA) - 50%
IV(AB) - 50%
II(A0) - 25%
III(B0) - 25%
III(BB) - 25%
IV(AB) - 25%
IV(AB) - 50%
III(BB) - 50%
II(AA) - 25%
III(BB) - 25%
IV(AB) - 50%
Препоръчваме: ЯМР по време на бременност: оценка на необходимостта и рисковете

От горната таблица става ясно, че не винаги е възможно да се определи кръвната група на нероденото дете със 100% вероятност. Но можете да кажете кои групи едно дете не може да наследи от конкретни родители.

Съвместимост на кръвната група на родителите

Има погрешно схващане, че кръвната група може да повлияе на вероятността от зачеване. Експерти в областта на гинекологията уверяват, че това не е вярно. Разпространява се такава информация от хора, които нямат нищо общо с медицината. Рядко жената не може да забременее поради несъвместимост с партньор на имунологична основа. Такъв случай възниква, когато имунната система на потенциалната майка отхвърли компонентите, съдържащи се в семенната течност на партньора. Но кръвта няма нищо общо с това. Тук причината е съвсем друга. Освен това такава несъвместимост се лекува доста успешно.

Нека обърнем внимание на таблицата, която ще ви помогне да разберете колко безопасна ще бъде бременността и коя група ще вземе бебето при раждането.

Подробности за бащата Данните на майката Вероятност за несъвместимост Черти, наследени от бебето
аз (о) аз (о) - аз (о)
аз (о) II (A) - II (A) / I (O), с вероятност 50/50
аз (о) III (V) - III (B) / I (O), с вероятност 30/70
аз (о) IV (AB) - II (A) / III (B), с вероятност 50/50
II (A) аз (о) 80% шанс за развитие на "кръвен конфликт", усложнения и патологии по време на бременност I (O) / II (A), с вероятност 60/40
II (A) II (A) - I (O) / II (A), с вероятност 30/70
II (A) III (V) 70% шанс за развитие на „кръвен конфликт“, усложнения и патологии по време на бременност 50% шанс за спонтанен аборт или преждевременно раждане I (O) / II (A) / III (B) / IV (AB), в равни части от вероятността
II (A) IV (AB) - I (A) / III (B) / IV (AB), с еднаква степен на вероятност
III (V) аз (о) 80% шанс за развитие на „кръвен конфликт“, усложнения и патологии по време на бременност 40% шанс за спонтанен аборт или преждевременно раждане I (O) / III (B), с вероятност 30/70
III (V) II (A) 60% шанс за развитие на "кръвен конфликт", усложнения и патологии по време на бременност I (O) / II (A) / III (B) / IV (AB), с еднаква вероятност
III (V) III (V) - I (O) / III (B), с вероятност 50/50
III (V) IV (AB) - I (O) / III (B) / IV (AB), с еднаква степен на вероятност
IV (AB) аз (о) 100% шанс за развитие на „кръвен конфликт“, усложнения и патологии по време на бременност 100% шанс за спонтанен аборт или преждевременно раждане
100% вероятност от нарушения по време на вътрематочно развитие, недостатъчност в образуването на органи и тъкани
100% вероятност за отклонения при дете, изоставане в развитието, аутизъм или психична патология
II (A) / III (B), с еднаква вероятност
IV (AB) II (A) 40% шанс за развитие на "кръвен конфликт", усложнения и патологии по време на бременност II (A) / III (B) / IV (AB), с еднаква степен на вероятност
IV (AB) III (V) 40% шанс за развитие на "кръвен конфликт", усложнения и патологии по време на бременност II (A) / III (B) / IV (AB), с еднаква степен на вероятност
IV (AB) IV (AB) - II (A) / III (B) / IV (AB), с еднаква степен на вероятност

Моят личен опит ми позволява да отбележа, че някои проблеми с дете могат да възникнат поради „кръвен конфликт“. Аз съм с първа кръвна група, а съпругът ми с трета. Дъщеря и син взеха групата на бащата. Дъщеря ми имаше проблеми след раждането. В групата възникнал конфликт, довел до трудно ликвидируема жълтеница. На деветия ден след раждането с детето попаднахме в детска болница. Дъщерите имаха фототерапия, с помощта на лампа, поставиха осемчасови капкомери. Нивото на билирубина остава високо за дълго време. Лечението продължи три седмици. Поставена е диагнозата - хемолитична болест на новороденото. Положението ни беше утежнено от факта, че детето се роди с нисък хемоглобин поради тежка бременност. Обикновено новородените деца имат високо ниво на хемоглобин и през първия месец от живота си се връщат към нормалното. Детето ми беше на най-ниското приемливо ниво. Впоследствие, през първата година от живота на детето, лекувахме желязодефицитна анемия.
Мога също да кажа, че ако една жена има първа група, след раждането е взета кръв от детето, за да се определи груповата принадлежност. Всички останали не го правят. И ако жълтеницата не се появи на първия ден след раждането, тогава опасността е зад гърба. Ако се появи жълтеница, тя ще бъде физиологична. Така беше и с второто дете. Той също взе третата група от баща си, но това не доведе до последствия.

Препоръчваме: Selzinc plus за мъже при планиране на бременност

Видео: влиянието на кръвната група върху бременността

Как Rh факторът влияе върху бременността

В случаите, когато Rh факторът на бъдещите родители е същият, можем спокойно да говорим за сто процента съвместимост. Съвместимостта на мъж и жена на базата на Rh фактор е много важен показател, който може да повлияе на бременността. С правилната информация и съответно получаването на медицинска помощ, тези двойки успяват да намалят потенциалния риск.

Ако една жена е собственик на положителен Rh, а мъжът е отрицателен, зачеването ще настъпи без проблеми. В този сценарий мъжът и жената са съвместими по отношение на Rh фактора. Най-често в такива ситуации детето се ражда с положителен Rh. В противен случай може да възникнат проблеми. Ако бебето вземе отрицателен Rh от майката, тогава това е добре. Когато детето наследява положителен Rh фактор и жената вече е имала бременност, вероятността от конфликт е висока.

Както вече установихме, несъвместимостта на Rh фактора не засяга зачеването, но може да попречи на развитието на детето. Най-негативната последица може да се нарече спонтанен аборт. Това се дължи на факта, че тялото на жената отхвърля плода, тъй като го възприема като чужд компонент.

А също и при Rh конфликт е възможна тежка токсикоза, бърза умора на бременна жена и слабост.

Определяне на Rh фактор в кръвта на неродено дете

Имат ли значение кръвната група и Rh факторът при планиране на бременност - Популярна медицина (3)Публикувано от: Sergey O. Източник: freeimages.com

Медицината казва, че Rh факторът се предава на детето чрез рецесивен доминантен тип. Положителният Rh се счита за доминиращ, а отрицателният е рецесивен. Поради тази причина, в 90% случаи на Rh-положително дете се появява, ако един от родителите има Rh +. Помислете за вероятността за наследяване на Rh фактора от дете, като използвате таблицата:

Rh фактор на майката Rh фактор на татко Възможен Rh фактор на детето в%
Rh+ Rh+ (Rh+) - 75%, (Rh-) - 25%
Rh+ Rh- (Rh+) - 50%, (Rh-) - 50%
Rh- Rh+ (Rh+) - 50%, (Rh-) - 50%
Rh- Rh- (Rh-) - 100%

Бъдещите родители трябва да знаят кръвта, с която Rh факторът тече във вените им. Този показател може да има голямо влияние върху развитието на бременността.

Съвместимост на родителския Rh фактор

Както вече установихме, Rh факторът не влияе върху възможността за зачеване. Но сега, с началото на оплождането, този показател не трябва да се подценява. Ако една жена има положителен Rh, тогава информацията за Rh фактора на мъжа няма значение. Ако в клетките на еритроцитите на бъдещия татко няма протеин, тогава няма опасност за детето. В такива случаи една жена може да има както положителен, така и отрицателен Rh.

За нарушение на съвместимостта трябва да се каже, когато една жена има Rh-, а мъж Rh +. В този случай Rh, придобит от бебето, играе решаваща роля. Съвместимостта на родителите по Rh фактор оказва значително влияние върху развитието и завършването на бременността. Съвременната медицина предлага редица кръвни тестове за бъдещата майка. Резултатите, получени по време на изследването, помагат да се извършат необходимите превантивни мерки, за да се минимизират последствията от конфликта.

конфликтна бременност

По време на бременността непрекъснато се наблюдава обмен на вещества и кислород между детето и жената. Тялото на жената получава продукти, образувани в резултат на живота на детето. Освен това има обмен на еритроцити, антитела влизат в кръвта на детето. Ако една жена е бременна за първи път, тогава Rh конфликтът възниква в много редки случаи. Това е свързано с производството LGM антитела, които влизат в тялото на бебето в малък обем и нямат значителен ефект върху детето. По време на последваща бременност тялото на майката произвежда LGG антитела, които са по-малки от LGM. Какво предполага постъпване на повече от тях в тялото на детето.

Към днешна дата конфликтна бременност може да се развие при жени, които преди това не са попадали в рисковата група. Освен когато Rh-отрицателна майка носи Rh-положително бебе, жените, които са имали кръвопреливане като деца, са изложени на риск. В резултат на кръвопреливането в организма на момичето са попаднали чужди еритроцити и са се образували антитела. И също така имайте предвид, че преди няколко десетилетия ваксините, които бяха ваксинирани при деца, бяха направени с помощта на дарена кръв. Кръвта не получи правилно пречистване поради липсата на необходимите технологии. Съответно кръвни клетки влязоха в тялото на момиче - бъдеща майка. След това започва производството на антитела срещу чужди клетки. Тези антитела продължават да съществуват до момента, в който жената реши да стане майка и да се почувства по време на първата бременност.

Препоръчваме: Рецепти за камъни в бъбреците от корен слънчоглед

Видео: Rh-конфликтна бременност

Възможни усложнения

Нека видим как конфликтната бременност може да повлияе на здравето на бебето. В резултат на навлизането на антитела в кръвта на бебето през плацентата, то се развива хемолитична анемия. Неговата опасност се крие в разрушаването на червените кръвни клетки. В резултат на този процес се получава продукт от разпада на еритроцитите - билирубин. Поради недостатъчност на еритроцитите, обогатяването на тялото с кислород не се извършва адекватно. Кислородният глад може да доведе до сериозно заболяване или дори смърт на детето.

Разрушаването на червените кръвни клетки има отрицателен ефект върху функциите на тялото на бебето. Голямо количество билирубин нарушава функционирането на черния дроб, бъбреците, сърцето и нервната система. Възможна вътрематочна смърт на бебето, спонтанен аборт и преждевременно раждане.

За роденото дете конфликтът е опасен от развитието на хемолитична болест, която има няколко форми:

 1. Анемичен. Детето има намален брой еритроцити в кръвта, бледа кожа, летаргия, потискане на сукателните рефлекси. Сърцето на бебето бие по-бързо, тоновете му са приглушени.
 2. Иктеричният е най-честият вариант на заболяването. Признаците на Rh конфликт се определят от повишаване на концентрацията на билирубин при дете в кръвта, което е настъпило след разрушаването на червените кръвни клетки. Черният дроб и далакът се увеличават по размер. Кожата обикновено има ясно изразен жълт цвят. При по-тежко протичане може да бъде засегната нервната система, диагностицира се билирубинова енцефалопатия. В същото време мускулният тонус се променя, рефлексите се отслабват и вътречерепното налягане се повишава. Може би появата на гърчове.
 3. Най-сериозната форма е едематозната. Това се случва, ако антителата започнаха да се произвеждат достатъчно рано, през втория триместър. В този случай се нарушава целостта на съдовата стена, течността и протеините излизат от тъканите. Това предизвика появата на оток във вътрешните органи.

Последствията от резус конфликта са много опасни за здравето и живота на бебето:

 • В резултат на разрушаването на червените кръвни клетки на плода има масивно навлизане в кръвния поток на билирубин, вещество, което има изразени токсични свойства. Всички органи и тъкани на детето страдат, нервната система е особено податлива на неговото влияние. Развива се ядрена жълтеница - увреждат се ядрата на мозъка, мозъчните тъкани се размекват, което води до деменция на детето (умствена изостаналост).
 • Далакът и черният дроб на бебето изпълняват функцията за използване на билирубин, но не могат да се справят с това натоварване. Органите стават все по-големи.
 • Масовата смърт на червените кръвни клетки води до анемия и хипоксия - кислороден глад, тъй като еритроцитите са отговорни за обмена на газ (доставяне на кислород до тъканите и отстраняване на въглероден диоксид).

Как да избегнем проблеми

Министерството на здравеопазването разработва програма, чрез която ще се идентифицират всички конфликтни случаи. Една жена ще бъде подложена на изследване, което определя наличието на антитела не само към Rh фактора, но и към други компоненти на кръвта. Тези с отрицателен Rh фактор трябва да се подложат на задължителен преглед. Но тази програма е прилагана досега само в някои лечебни заведения. Важно е да знаете за наличието на антитела преди бременността, за да предпазите нероденото дете, доколкото е възможно.

Жените, чиито тела имат антитела, се подлагат на плазмафереза. В който част от кръвта се заменя с разтвор, а антителата, заедно с отделената кръв, напускат тялото. Тази процедура се прави от три до седем пъти, в зависимост от количеството на антителата. По време на бременност антителата могат да се появят отново. Следователно жената трябва да бъде под наблюдението на лекар. Трябва да се подават периодично анализи за откриване на антитела по време на бременност. При липса на антитела няма причина за безпокойство.

Освен това една жена се инжектира с анти-резус имуноглобулин за период 28 седмици, втората инжекция се прилага след раждането на детето за 72 часа. Необходима е бустерна ваксина, за да се предотвратят проблеми с друга бременност.

Ако Rh конфликтът има пагубен ефект върху вътрематочното развитие на бебето, се извършва кръвопреливане. Тази процедура намалява риска от преждевременно раждане. Такова лечение се препоръчва при жени с повишени нива на антитела през 1-вия триместър на бременността.

Съвременната медицина ви позволява да провеждате кръвен тест дори преди бременността, за съвместимостта на партньорите. А също и да се предвидят евентуални проблеми с протичането на бременността. Знаейки за вероятната опасност, жената е в състояние под наблюдението на лекар да я сведе до минимум. Ето защо, за да се предотврати своевременно конфликтна бременност, е необходимо под наблюдението на лекар да се преминат тестове и да се вземат мерки за предотвратяване на усложнения.

Имат ли значение кръвната група и Rh факторът при планиране на бременност - Популярна медицина (4)

На 31 години съм, по образование съм икономист, работя като финансист в Управляващото дружество на Агроиндустриалния холдинг, в момента съм в отпуск, за да гледам второто си дете. Аз съм майка на две прекрасни деца. Винаги е имало желание да работи "със словото", като дете е писала поезия и приказки. Имаше дори желание да влезе във факултета по журналистика.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated: 25/06/2023

Views: 5874

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.