"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (2023)

05.04.2019

Ензимните лекарства помагат да се справят с много проблеми. храносмилателната система. Изборът, който е по-добър - "CREON 10,000" или "Mezim", е необходимо да се разбере какви фармакологични свойства са надарени с лекарства, както и да се познават характерните особености на болестта. Лекарите, като правило, предписват тези лекарства за стабилизиране на секрецията на панкреаса и за установяване на функциите на храносмилателната система.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (1)

сравнение

"Мезим" - наркотик, който изпълва недостатъците панкреатични ензими. Това лекарство принадлежи към категорията на ефективни лекарства, предназначени за бързо усвояване на храната и нейното усвояване.

За да се сравнят фармакологичните свойства на лекарствата, спектърът на действие, страничните ефекти и противопоказанията, както и да се получи цялостна картина за това какво е по-добре - „Креон“ или „Мезим“, анализът по-долу ще ви помогне да разберете. И двете лекарства имат идентични показания за употреба и противопоказания. Лекарствата помагат за усвояването на мастни храни, премахват лошото здраве при преяждане. CREON и MESIM се характеризират с лек аналгетичен ефект и незабавно елиминират неприятните симптоми.

"Мезим": описание

Лекарството се предлага под формата на таблетки, осигуряващи панкреатичен ефект. Активната съставка е панкреатин от естествен произход. Означението "Мезим 10,000" означава, че една капсула от лекарството съдържа такъв брой водоразтворими ензими, които катализират хидролизата на неразтворими естери - липидни субстрати. Има и лекарство "Мезим 20000".

Благодарение на активните съставки, съставляващи лекарството, незабавно се подобряват важните функции на стомаха и червата, включително елиминирането на различни аномалии, които могат да бъдат причинени от дефицит на ендогенни ензими.

Благодарение на приема на "мезим", отделянето на протеини, мазнини и въглехидрати в съставните му части се засилва, в резултат на което те се абсорбират по-добре от организма.

Лекарството има аналгетичен ефект, който се дължи на наличието на друг ензим - трипсин (вещество от клас хидролази, което разгражда пептиди и протеини). Поради ензимите, повишената секреция на панкреаса се забавя. Използването на това лекарство компенсира липсата на ензими в човешкото тяло, което води до подобрено храносмилане.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (2)

"Мезим" се използва при следните заболявания:

 • хроничен панкреатит (прогресивно възпалително-деструктивно увреждане на панкреаса);
 • пептична язва;
 • гастрит (продължително заболяване, което има дистрофично-възпалителни модификации в стомашната лигавица, протича в нарушение на възстановителните функции);
 • ентерит (хронично полиетично възпалително заболяване на тънките черва);
 • дисбактериоза (модификация на стандартния бактериален състав на червата поради действието на различни обстоятелства);
 • чревни инфекции (обширна група от заболявания, които засягат стомашно-чревния тракт).
 • възпалителен процес в жлъчния мехур;
 • хроничен панкреатит (група от заболявания и синдроми, при които има възпаление на панкреаса);
 • кистозна фиброза;
 • подуване на корема;
 • проблеми с храносмилането;
 • диария.

А също и "Мезим" се използва за рехабилитация на пациента след операция на стомаха и при провеждане на различни изследвания върху коремните органи. Лекарството помага на човешкото тяло да усвоява мазни и пикантни храни, когато се консумира.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (3)

структура

Лекарството включва следните полезни съставки:

 • липаза (водоразтворим ензим, който подпомага разграждането, разтварянето и фракционирането на мазнините);
 • амилаза (биологично активна субстанция, участваща в метаболизма на въглехидрати);
 • протеаза (ензими от клас хидролази, които разцепват пептидната връзка между аминокиселини в протеини).

Тези микроелементи осигуряват лесно разрушаване на компонентите на първичната структура на мономерите, така че протеините, мазнините, въглехидратите бързо се усвояват в тялото. "Mezim Forte" е широко използван за метеоризъм, чувство на дискомфорт в стомаха и червата, помага за ефективно справяне с диария, салмонелоза, стафилококи, бактерии коремен тиф чревен грип, дизентерия, ентеровирус. Това лекарство се използва за подготовка на стомаха или червата за диагностика - ултразвук и рентгенови лъчи.

"Creon": описание

Инструкции за употреба на това лекарство описва подробно всички нюанси на приемането и свойствата на лекарството, предназначени да подобрят храносмилането. CREON 10,000 и CREON 25000 са базирани на панкреатични ензими. Те, като Мезим, помагат за възстановяването на разкъсания панкреас и спомагат за разграждането на въглехидрати, протеини и мазнини.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (4)

Действието на лекарството е насочено към премахване на проблемите на храносмилането, което се случва на фона на недостатъчно функциониране на панкреаса.

Активното вещество, както и в „Мезим” е панкреатин, който съдържа комплекс от важни храносмилателни ензими.

Какви са формите на “CREON”?

Лекарството се произвежда в една форма - капсули, покрити с желатинова обвивка, с различно съдържание на панкреатин:

 1. Креон 10 000 - 150 милиграма.
 2. CREON 25,000 - 300 милиграма.
 3. CREON 40,000 - 400 милиграма.

Съставът на допълнителните компоненти на всички видове лекарства е идентичен.

Показания за употреба

"Креон" се предписва за намаляване на функциите на панкреаса, който се причинява от различни патологии. Когато панкреатитът развива възпаление, придружено от намаляване на производството на органични вещества, в резултат на това храната, която е влязла в стомаха, бавно се разрушава и абсорбира. Преминавайки през червата, остатъците от несмляна храна причиняват ферментация и гниене, което неблагоприятно засяга стомаха и допринася за влошаването на здравето.

Когато получавате "Креон" е ускоряването на разделянето на храната и лесното му преминаване през червата, където накрая се осъществява усвояването на микроелементи.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (5)

Кое е по-добре - "Креон" или "Мезим"?

Разликата между лекарствата се състои в съдържанието на основните и помощни вещества. Например, една капсула от "Creon 10,000" съдържа:

 • Панкреатин - 150 милиграма;
 • липаза - 10,000 единици;
 • амилаза - 8,000 единици;
 • протеаза - 600 единици.

Една таблетка от лекарството "Мезим" съдържа:

 • Панкреатин - минималната сума;
 • липаза - 3,500 единици;
 • амилаза - 4,200 единици;
 • протеаза - 250 единици.

Значителна разлика в лекарствата е в количеството ензими.

Какво е по-добре - "Mezim Forte" или "Creon" - взети по време на бременност? И двете лекарства могат да се използват от жени, които носят бебе и кърмещи майки. Лекарствата най-добре се използват за лечение по време на бременност, само както е предписано от лекар. Лекарят може да предпише ензимни препарати, ако предвидената полза е по-висока от риска. Противопоказания за "Мезим" и "Креон" са сходни:

 • индивидуална нетърпимост;
 • остър панкреатит;
 • рецидив на хронично заболяване.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (6)

Какво помага Festal таблетки?

Лекарството се предлага под формата на бяло драже, в лъскав филм и с аромат на ванилия. Лекарството има същите активни вещества като Mezim или Creon. Най-добрият спомагателен компонент на "Фестала" се счита за физиологичен разтвор. В допълнение към добре известните активни микроелементи, лекарството има в състава си:

 • хемицелулоза (общо наименование на несмилаемите полизахариди, открити в мембраните на растителните клетки);
 • жлъчни киселини.

Списъкът на противопоказанията е малко по-широк, отколкото в предишните две лекарства:

 • хепатит;
 • чревна обструкция (запек);
 • жълтеница;
 • чернодробно заболяване;
 • панкреатит.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (7)

Цената на "Festal" варира от 100 до 550 рубли, като цената зависи от броя на таблетките. Лекарството помага да се организира работата на панкреаса, компенсира нарушаването на жлъчката чернодробна функция. Органичната материя хемицелулоза ускорява процеса на смилане на растителните влакна, като по този начин увеличава храносмилателните функции. Друг уникален компонент на Festal е екстрактът от говеждо месо. Веществото има жлъчен ефект, подобрява процеса на получаване на стабилни, силно диспергирани емулсии, повишава действието на липазата. Именно този микроелемент, който е част от хапчетата, се отличава от аналозите на Festal.

Какво е по-добре - "Mezim" или "Creon" за панкреатит?

Изборът на лекарство по обем на активното вещество зависи от тежестта на заболяването. Има една значителна разлика - начинът, по който лекарствата взаимодействат с клетъчните рецептори и телесните тъкани. Факт е, че „Креон” е представен под формата на мимикросфери. Този метод на производство има няколко предимства:

 1. Правилното разпределение на лекарството, благодарение на което се осъществява храносмилането по време на химуса (течно или полу-течно съдържание на стомаха или червата, състоящо се от частично усвоими храни, стомашни и чревни сокове, секрети от жлези, жлъчка, кондензирани епителни клетки и микроорганизми).
 2. За разлика от таблетките, микромикронът бързо влиза в началната част на тънките черва, където изпълнява функцията си.
 3. Мини-микросферата Kreon, когато се погълне, започва да се разтваря само в тънките черва, когато мезимът се разтваря в стомаха.
 4. Цената на Creon (от 200 до 1400 рубли) е по-висока от тази на Mezim (от 50 до 250 рубли). Високата цена е оправдана от скъпата производствена техника, плюс ефективността на лекарството.

"Креон" или "Мезим" - което е по-добре? Характеристики, състав и ефективност на приложението (8)

Отзиви

Много пациенти, отговаряйки на въпроса какво е по-добро за детето - „Мезим“ или „Креон“, отбелязаха най-голяма ефективност при приемането на „Креон“ капсули, по-лесно е да се дозират и да се отменят постепенно от „Мезим“. Лекарите смятат, че съвременната технология на производство на лекарството „Креон” дава възможност да се изпълни целта си повече ензими (липаза, амилаза, протеаза), отколкото същите вещества „Мезим”.

Не се препоръчва сами да предписвате лекарства. Преди да използвате някое от лекарствата, трябва да се свържете със специалист, който след провеждане на поредица от проучвания ще съветва според историята, че е по-добре да избере - Mezim или Creon.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated: 11/17/2022

Views: 5909

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.