Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (2023)

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (1)

Mynta är ett släkte av doftande växter med en stark behaglig arom och smak. Tillhör familjen Lamiaceae eller Lamiaceae (Labiatae).

Mynta var högt värderad som medicinalväxt i antikens Grekland och Rom. Man trodde att doften av färsk mynta lyfter stämningen, bidrar till en lätt livlig bordskonversation, "väcker tankarnas arbete." Växten användes i arabisk, kinesisk, japansk medicin. Den berömda armeniska läkaren Avicenna rekommenderade mynta för inre blödningar, externt för huvudvärk och sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Pepparmynta, som är en odlad hybrid av vildväxande arter av vattenmynta (Mentha aquatica) och grönmynta (Mentha spicata), uppfödda på XNUMX-talet i England, används mest. Växten är erkänd av både officiell och traditionell medicin. Det är beskrivningen av denna typ av mynta som oftast finns i olika tryckta publikationer om örtmedicin. Därefter kommer vi att överväga denna speciella typ.

Användbara och medicinska egenskaper hos mynta rekommenderas för behandling av ett brett spektrum av sjukdomar, från sjukdomar i hjärtat, blodkärl, nervsystemet och slutar med användning i dermatologi. Växten kommer att gynna kvinnor i klimakteriet. Godkänd för användning inom pediatrik. Dessutom ökar användningen av mynta effektiviteten, ger kraft, stärker kroppen efter en sjukdom.

Pepparmynta (luftdel) fungerar som råmaterial för framställning av eterisk olja, som är en färglös vätska med en gulaktig eller grönaktig nyans, en uppfriskande smak och arom. Har också medicinska egenskaper.

Baserat på växten produceras ett stort antal farmaceutiska preparat. Först och främst är dessa myntdroppar, pepparmyntvatten (mintvatten), tanddroppar, mentol, inklusive i form av en mentolpenna, etc. Vida kända är Corvalol, Zelenin Drops, Pectusin tabletter, mynttabletter, Golden Star balsam, samt Boromenthol, Equatol droppar, Menovazin, Camphomen aerosol, Ingacamf inhalator, etc.

Som en kryddig-aromatisk smaksättare har pepparmynta funnit bred användning i matlagning. Blommor och blad används vid beredning av soppor, kött, fisk, grönsaksrätter, sallader, ostar. Mynta är ett bra tillskott till olika söta rätter. Vad kan man laga med mynta? Dessa är kakor, pepparkakor, bullar, samt kompotter, kissar, fruktdrycker, kvass, olika uppfriskande drycker etc. Mintgrönt är en nödvändig komponent i många nationella kök: ukrainska, armeniska, azerbajdzjanska, engelska, amerikanska, spanska, italienska, arabiska, etc.

Eterisk olja av pepparmynta används i industrin för alkoholhaltiga drycker, livsmedel, konfektyr och parfym.

Växten är en värdefull honungsväxt, den ger nektar. Minthonung är bärnstensfärgad och har en behaglig mintsmak.

Innehåll:

Typer och sorter

Myntsläktet består av 42 arter och hybrider. Synpunkter presenteras:

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (2)

 • Australisk mynta - Mentha australis R.Br.;
 • Dahurian mint - Mentha dahurica Fisch. ex Benth.;
 • småblommig mynta - Mentha micrantha (Benth.) -Shost .;
 • Mentha grandiflora Benth.;

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (3)

 • Mentha diemenica Spreng.;

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (4)

 • Mentha gattefossei Maire och andra.

hybrider:

 • Mentha × dalmatica Tausch - en hybrid av åkermynta och långbladig mynta;
 • Mentha × maximilianea FWSchultz - en hybrid av vattenmynta och väldoftande mynta;
 • Mentha × dumetorum Schult. - en hybrid av vattenmynta och långbladig mynta;
 • äppelmynta (Mentha × rotundifolia (L.)) - en hybrid av långbladig mynta och väldoftande mynta;
 • Mentha × smithiana RAGraham - en hybrid av vattenmynta, åkermynta och grönmynta;
 • Mentha × verticillata L. är en hybrid av åkermynta och vattenmynta, etc.

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (5)

Många sorters mynta, såsom ängsmynta, åkermynta (Mentha arvensis), kärrmynta (Mentha pulegium), långbladig mynta (Mentha longifolia) etc. har medicinska egenskaper.

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (6)

Vattenmynta (Mentha aquatica L), kärrmynta etc. används i aromaterapi.

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (7)

Asiatisk mynta (Mentha asiatica), kanadensisk mynta (Mentha canadensis), åkermynta, etc. används som en kryddig-aromatisk smaksättare, samt för att smaksätta teer.

I matlagning är myntablad en tillsats i produktionen av grönost. Träskmynta, loppis (Mentha pulegium), även känd under det georgiska namnet ombalo, är en del av tkemalisåsen.

Många typer av mynta används som råmaterial för framställning av eteriska oljor.

arter

Pepparmynta finns i två former (varianter): svart och vit. Bladen och stjälken av svart mynta är mörkt rödlila. Till skillnad från vit mynta som har en ljusgrön luftdel.

Vi rekommenderar: Польза и вред белой смородины для здоровья

Fördelarna med vit mynta inkluderar det faktum att dess blomning sker tidigare och aromen av den eteriska oljan är mer öm. Dess bladutbyte och oljeutbyte är dock lägre. Baserat på detta odlas svart mynta främst i industriell skala.

Pepparmynta. latinskt namn: Mentha piperita L.

Pepparmynta. Annat namn: kall mynta (engelska, kall mynta).

Botanisk beskrivning

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (8)

Pepparmynta är en örtartad perenn. Höjd: 30-80, upp till 100 cm.

 • Rotstocken är horisontell, krypande, grenad, med förtjockade noder, från vilka klasar av tunna oavsiktliga rötter av pepparmynta avgår och underjordiska sidoskott. Ligger nära markytan.
 • Pepparmyntsstammar är många, både vertikala och krypande, horisontella. Den senare, beroende på jordens densitet, kan vara både ovan- och underjordisk.

Stjälkarna är ihåliga eller fyllda med löst parenkym, tetraedriska, kala eller längs revbenen med glesa korta hårstrån. Från basen, motsatt grenad, med stigande nedre grenar, tätt täckta med löv.

 • Pepparmyntsbladen är tvärgående motsatta, äggrunda, avlånga, spetsiga, med en hjärtformad bas, oregelbundet tandade längs kanten. Venation pinnate, bågformig, väl uttryckt. På undersidan har de glesa hårstrån pressade längs ådrorna. De ligger på korta bladskaft.

Båda sidorna av pepparmyntsbladet är täckta med brunbruna eteriska oljekörtlar. Översta färg: mörkgrön, botten ljusgrön. Längd: 4-8 cm, bredd: 2-4 cm.

 • Pepparmyntsblommor är små, tvåkönade eller pistillat, fastsittande. Blomkål lila, femtandad, rörformig, med tio längsgående vener. Corolla blekt lila, glabrös, trattformad, fyrflikig, med en större och hackad övre lob. Det finns fyra ståndare, kortare än kronan. Fyrcelliga äggstockar, två separata pistill.

Pepparmyntsblommor samlas på toppen av stjälkar och skott i spikformade blomställningar, tätare i den övre delen, åtskilda i den nedre delen.

 • Pepparmyntsfrukt består av fyra små, ovala nötter. Färg: brun, rödbrun. Vikt av 1000 mintfrön: 0,06-0,07 g.

Blomning-reproduktion

Pepparmynta blommar i juni-september. Frukterna mognar mycket sällan.

Eftersom växten är en hybrid, när mynta förökas av frön, ärver inte avkomman många av moderväxtens externa data och egenskaper. Pepparmynta förökas av delar av rhizomer och unga skott från rhizomer som har övervintrat i jorden.

Hela luftdelen har en stark, ihållande arom och en lätt brännande, svalkande smak.

livsmiljö

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (9)

Mynta finns inte i det vilda. Den odlas allmänt i många länder i världen, såsom England, Frankrike, Kina, Japan, Korea, USA, etc. I OSS-länderna är plantager belägna i de baltiska staterna, Vitryssland, Moldavien, Ukraina, Krim, Krasnodar Territoriet, Nordkaukasien och Fjärran Östern.

Pepparmynta odlas också av amatörträdgårdsmästare i hemträdgårdar, i trädgårdar, fruktträdgårdar. Ibland blir växten vild.

Mynta är fuktälskande och kräver markens bördighet.

Insamling och förberedelse

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (10)

Medicinska råvaror av pepparmynta är löv, mer sällan gräs. Skörden utförs under blomningen, då 50-75% av blommorna blommar. Mintuppsamlingstid: torrt, varmt väder, första halvan av dagen, när växten innehåller den maximala mängden essentiell massa. Bladen rivs av för hand, gräset klipps med kniv eller skära.

När du skördar pepparmynta är det viktigt att bevara den maximala mängden användbara och medicinska egenskaper i den. För detta utförs torkning snabbt. Torktumlare är bäst lämpade för dessa ändamål.

Dessutom torkas mynta utomhus i skuggan, under en baldakin med god luftventilation eller inomhus med öppna fönster, sprider den i ett tunt lager, och glöm inte att vända den med jämna mellanrum. En ytterligare metod för torkning är att binda gräset i små buntar, som hängs på ett sträckt rep.

Mintförvaring: i påsar eller lådor gjorda av naturmaterial i ett torrt, svalt, välventilerat utrymme. Hållbarhet för pepparmynta: två år.

Tillsammans med pepparmynta tillåter vi insamling och användning av vattenmynta.

Kemisk sammansättning

Användbara och medicinska egenskaper bestäms av komponenterna i den kemiska sammansättningen av pepparmynta. Alla luftdelar av växten innehåller eterisk olja: blommor upp till 6%, blad upp till 2,75%, stjälkar upp till 0,3%, vilket inkluderar mentol (40-92%), menton (10-25%), pulegone, mentofuran, citral, geraniol, karvoin, dihydrokarvoin, estrar av mentol, ättiksyra och valeriansyra, etc.

Dessutom hittades hesperidin, betain, ursulic och oleanolic syror, tanniner och hartsartade ämnen i bladen. Mintvitaminer innehåller karoten (0,007-0,0075%), rutin (0,014%), askorbinsyra (0,0095%).

Av makro- och mikroelementen i den kemiska sammansättningen av myntablad hittades kalium (25,2 mg/g), kalcium (20,3 mg/g), magnesium (6,7 mg/g), järn (0,3 mg/g). som molybden (256 µg/g), bor (75,2 µg/g), selen (3 µg/g), strontium (1,28 µg/g), zink (1,11 µg/g), barium (0,69 µg/g), koppar (0,68 µg/g), etc.

Vi rekommenderar: Готовим на пару: способы приготовления блюд с использованием пара

Fröna innehåller upp till 20 % fet olja.

Viktigt!Informationen som presenteras i materialet är endast i informationssyfte. Före användning, se till att konsultera en specialist.

Medicinska och fördelaktiga egenskaper av pepparmynta

Vilka är de medicinska egenskaperna hos mynta. Växtens egenskaper är följande:

 • kärlvidgande medel,
 • kramplösande,
 • antikonvulsiva,
 • aptitlig,
 • antiemetiskt,
 • sammandragande,
 • slemlösande,
 • koleretisk,
 • diuretikum,
 • lugnande,
 • antiseptisk
 • antiinflammatorisk,
 • smärtstillande medel.

Användningen av mynta i folkmedicin

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (11)

Ett stort antal människor, som fritt använder växter för behandling av olika sjukdomar, tror att de är absolut ofarliga. Men bland medicinalväxter finns det potenta, giftiga och till och med giftiga. Dessutom har många människor, särskilt äldre, flera kroniska sjukdomar.

Därför, för att behandlingen ska vara effektiv, bör de fördelaktiga och medicinska egenskaperna hos mynta och de kontraindikationer som den har beaktas när du använder den, och endast en läkare kan göra detta. Baserat på detta, innan du börjar ta pepparmyntspreparat, rådfråga en läkare, eller snarare en fytoterapeut du litar på. Informationen nedan är endast i informationssyfte.

Kardiovaskulära sjukdomar

Fördelarna med mynta för hjärtat och blodkärlen är stora. Växtpreparat har en gynnsam effekt på det kardiovaskulära systemet, vidgar blodkärlen inre organförbättra hjärtprestanda.

Baserat på den vasodilaterande effekten sänker mynta blodtrycket. På grund av den lokala irriterande effekten och stimulerande effekten på de perifera neuroreceptorerna i huden och slemhinnorna, förbättrar den kapillärcirkulationen. Mint rekommenderas för hemorrojder.

Dessutom är mynta bra för hjärtat. Det tas för hjärtsmärtor, det är ett bra stödjande botemedel mot angina pectoris. För att lindra attacker av angina pectoris (angina pectoris) dricker de också myntajuice.

För huvudet

Mynta, som ett läkemedel, tas för vissa sjukdomar i huvudet. Växten fungerar som en vasodilator, kramplösande, lindrar kramper. Det ordineras för kramper, handskakningar, huvudvärk, inklusive ihållande och migrän.

Snabb metod för expressuttag huvudvärk i folkmedicin är appliceringen av färska myntablad på pannan.

Förkylningar och bronko-lungsjukdomar

Pepparmyntspreparat används ofta för förkylningar och bronk-lungsjukdomar. Som ett effektivt antiseptiskt medel, hostdämpande, slemlösande, diaforetiskt, antiinflammatoriskt, tas mynta mot influensa, sjukdomar i övre luftvägarna, hosta, bronkit, bronkiektasi, bronkial astma, lungsjukdomar, inklusive hemoptys.

En bra effekt med dessa åkommor är en varm infusion (1 msk.) Med hallonsylt.

Extern behandling med mynta består i att tvätta näsan med varm infusion för inflammatoriska processer, rinnande näsa, bihåleinflammation etc. De andas också in rök från pyrande löv. Pepparmyntspreparat används för att gurgla.

Bladen är en del av anti-astmamixen I.N. Treskunov, samt diaforetiska teer.

Gastrointestinala sjukdomar

Användbara och medicinska egenskaper hos mynta och deras användning är effektiv vid sjukdomar i mage och tarmar. Växtpreparat förbättrar aptiten, normaliserar matsmältningen, ökar utsöndringen av matsmältningskörtlar och tarmens motilitet, minskar tonen i dess glatta muskler och förbättrar mikrofloran.

Myntbehandling rekommenderas för gastrit med hög surhet, mag- och duodenalsår, dysfunktion i matsmältningskanalen, spastisk kolit, spasmer och kolik i mage och tarmar, halsbränna, illamående, kräkningar, rapningar, flatulens, diarré, dålig aptit.

Med blodiga kräkningar hjälper myntans egenskaper i form av ett avkok på vinäger.

Myntbladet är en del av mag- och carminative avgifterna.

För levern

Både inom officiell och traditionell medicin används pepparmynta för att behandla levern och gallblåsan. Som ett antiinflammatoriskt och koleretiskt medel föreskrivs en kurs för att ta växtpreparat för behandling av kolecystit, kolangit, kolelithiasis, hepatit, hepatisk kolik.

Fördelarna med mynta för levern ger också en effekt i form av apotekets koleretiska avgifter.

Sjukdomar i njurar och urinblåsa

Pepparmynta minskar tonen i de glatta musklerna i urinvägarna, normaliserar funktionen hos binjurebarken. Växtjuice ordineras för urolithiasis.

För bukspottkörteln

Pepparmynta är användbart vid vissa sjukdomar i bukspottkörteln.

För nervsystemet

Som ett effektivt lugnande medel är mynta erkänt av officiell och folkmedicin. Infusion, juice av växten tas för nervösa störningar, neuros, ökad excitabilitet, hysteri, hypokondri, sömnlöshet.

Mynta är en del av avgifterna för lugnande medel.

för kvinnor

Egenskaperna hos mynta för kvinnor kommer att gynnas. Infusionen bidrar till normaliseringen av regelbundna sekret: de dricker det, både med knappa och tunga menstruationer. Mint ordineras för att underlätta förloppet av klimakteriet hos kvinnor med menopausal neuros.

vid av graviditeten mynta används för att eliminera toxicos.

För barn

De medicinska egenskaperna hos pepparmynta och dess användning rekommenderas inom pediatrik. Kurs internt intag av infusion hjälper till med utslag, klåda i kroppen. Med rakitis och scrofula, parallellt, är bad gjorda av infusion / avkok (2 matskedar per 1 matsked vatten).

Vi rekommenderar: Можно ли похудеть если не есть после 18 часов?

För munhålan

В tandvård mynta används som ett antiseptisk medel, för att skölja med tandvärk. Sköljning hjälper också till att bli av med dålig andedräkt.

Gemensamma sjukdomar

Medicinska effekter av mynta är tillämpliga på vissa sjukdomar i lederna. För dessa ändamål är lotioner gjorda av infusion eller avkok, bad.

Som smärtstillande medel behandlar mynta också neuralgi.

Hudsjukdomar

Växten har antiinflammatorisk, antiseptisk, smärtstillande effekt. Baserat på detta, inom folkmedicinen, rekommenderas pepparmynta externt för behandling av eksem, kliande dermatos, klåda, olika inflammationer m.m. Varför tvättar, lotioner, bad.

Med kliande dermatoser är bad med insamling av mynta och knotweed också effektiva. De drabbade områdena är smetade med myntajuice.

Brännskador, tumörer

Pepparmynta är en medicinalväxt som hjälper mot brännskador, tumörer från bett. Med hjälp av infusionen, tvätta, utförs lotion.

I kosmetologi

Använd myntans fördelaktiga egenskaper för ansikte och hår. I närvaro av torr hud används infusionen för tvättning. Problemen med akne och förstorade porer hjälper till att lösa lotioner.

Ägare av fet hud kan göra en lotion, som förutom mynta inkluderar calendula tinktur, citronsaft, boralkohol.

Mintinfusion används för att skölja håret efter hygienisk tvätt. Med regelbunden användning hjälper sådana procedurer till att stärka håret.

För hela kroppen

Pepparmynta kan vara till stor nytta för att läka och stärka hela kroppen. Infusion, avkok förbättrar metaboliska processer, ger kraft. De rekommenderas för överarbete och förlust av styrka, efter en allvarlig sjukdom under återhämtningsperioden. Man tror att med regelbunden mynta kan du bli av med många sjukdomar.

Doseringsformer

infusion

1 des.l. blad häll 200 ml. kokande vatten. Täck med lock, värm och låt stå i en timme. Sila, pressa ut råvaror.

Ta 1/4-1/2 msk. tre gånger om dagen före måltid.

Recept av traditionell medicin

Mint - fördelar och skador på kroppen. Typer. Applicering och kontraindikationer. – Populär medicin (12)

Sjukdomar i hjärtat och nervsystemet

1 tsk blad häll 200 ml. kokande vatten. Täck med lock, slå in och låt stå i en halvtimme. Sila, pressa ut råvaran.

Ta 1/2 msk. tre gånger om dagen före måltid.

Infusionen ordineras för nervösa störningar, sömnlöshet, angina pectoris och även för att förbättra hjärtfunktionen.

gastrit

Gör en samling av 4 delar (i vikt) pepparmynta (blad) och 1 del centaury paraply (ört).

2 tsk samling häll 200 ml. kokande vatten. Täck med lock, värm och jäs tills det är varmt. Sila, pressa ut råvaror.

Ta 1 msk. tre gånger om dagen en halvtimme före måltid.

Infusionen dricks för att behandla gastrit med hög surhet, i närvaro av smärta i levern.

Hematemes

1 msk mynta häll 200 ml. kokande äppelcidervinäger. Täck, linda in och infundera i 40 minuter. Sila, pressa ut råvaror.

Ta 1-2 tsk. en eller två gånger om dagen.

Противопоказания

För att behandlingen ska vara fördelaktig är det nödvändigt att ta hänsyn inte bara till de medicinska och fördelaktiga egenskaperna, utan också de kontraindikationer av pepparmynta som den har. Växten bör inte tas om:

 • hypotoni,
 • minskad utsöndring av magsaft.

Även om växten används i stor utsträckning som tesmak, rekommenderas den i förebyggande syfte i matlagning, men man måste komma ihåg att med överdriven konsumtion och överskott av tillåtna doser kan mynta ha biverkningar, som uttrycks i:

 • smärta i hjärtat,
 • känslor av ångest och ångest
 • försämrad sömn,
 • dåliga drömmar.

För ammande mödrar hjälper det till synes ofarliga pepparmyntteet till att minska mjölkproduktionen.

Med försiktighet används mintpreparat för inandning. En stickande lukt och höga doser kan provocera bronkospasm, andningsbesvär, tills det slutar.

Mint bör användas med försiktighet hos personer som är utsatta för allergiska reaktioner.

Ibland, på grund av bristen på pepparmynta på en personlig tomt, för medicinska ändamål, skördas en växt från åkrar, ängar etc. Där växer dock oftast åkermynta som har liknande externa data och arom. En bieffekt av mint av denna art vid långvarig användning är infertilitet. Pepparmynta har inte denna effekt.

Källor:

D.S. Ivashin, Z.F. Katina. Medicinalväxter i Ukraina.

I. Putyrsky, V. Prokhorov. Universell uppslagsbok över medicinalväxter.

A.P. Popov. Medicinalväxter i folkmedicin.

Rim Akhmedov. Växter är dina vänner och fiender.

L.G. Dudchenko, A.S. Koziakov. Krydd-aromatiska och kryddiga växter.

V.Ya. Bär. Medicinalväxter inom dermatologi och kosmetologi.

V.V. Reshetnyak. Herbalist.

A.K. Bondarenko, V.G. Förlås. Medicinalväxter i södra Ukraina. Skörd, reproduktion, applicering.

S.Ya. Sokolov, I.P. Zamotaev. Handbok för medicinalväxter.

G.N. Kotukov. Odlade och vilda medicinalväxter.

M.A. Nosal, I.M. Nosal. Lіkarski roslini i sätt їх zastosuvannya narodі.

A. Markova. Herbalist. Gyllene recept av traditionell medicin

Video

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated: 07/06/2023

Views: 5866

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.