Мнения за Мезим Форте. За какво се използва? Ензимил, Креон или Еспумизан? Странични ефекти – Здраве.Орг (2023)

За какво се използва Мезим Форте 10000? Мнения и странични ефекти. Заместители, храносмилателни ензими: Еспумизан, Креон, Ензимил, Фестал, Панкреатин. При газове, киселини или рефлукс. При разстройство или запек

При тежест в стомаха, преяждане и диспепсия се изписва популярният Мезим Форте, германско производство на компанията Berlin Chemie. Препаратът представлява комплекс от храносмилателни ензими, наречен общо панкреатин.

Панкреатин е сложен биологичен продукт, получаван от задстомашната жлеза на свине. Той съдържа десетина ензими, които разлагат основните хранителни в-ва и техните междинни продукти (таблица).

Активности на комплекса панкреатин
ДействиеКакво разгражда
липолитично (ензими липази)мазнините
амилолитично (ензими амилази)сложните въглехидрати
протеолитично (ензими протеази)белтъците

За какво се използва Мезим форте и как?

В листовката предназначението на Мезим форте е формулирано лаконично: подпомага храносмилането. Счита се за лекарство за самопомощ при лошо храносмилане – продава се без рецепта.

 • При газове и подуване на корема. Тези симптоми често мъчат пациенти с функционални разстройства на ст.-чревния тракт. Мезим форте облекчава подуването и редуцира газовете, когато те са породени от непълно храносмилане. Лечението с такава цел продължава няколко дни;
 • При рефлукс и киселини. Киселините са първи симптом за разстройство на храносмилането, което се поражда от разни причини – от банално преяждане до патологични изменения по пътя на храната. Ако паренето е породено от преяждане, може да се мине само с антиацидно средство. Прием на панкреатин е оправдан при заболявания с киселини като рефлукс, възпаляване на стомашните стени, язва и застойни явления в ст.-чревния тракт, когато киселините се пораждат от ферментация и гниене на остатъци от храна. Мезим форте облекчава неприятната симптоматика – освен киселините, повлиява на усещането за тежест, оригването, болка и дискомфорта в епигастриума;
 • При разстройство или запек? Панкреатин е показан само при диария, ако тя не е свързана с чревна инфекция. Запек не е показание за избора на Мезим форте. Възможно е да се приема при запек, ако той е проява на панкреатит (болните често страдат от упорит запек).
 • При гастрит. Препаратът има място при разновидността, която се съпровожда с изработката на стомашен сок;
 • За панкреас. Замества ензимите, произвеждани в панкреаса, когато органът не успява да изпълнява задълженията си, не работи (недостатъчност) или е отстранен (панкреотомия). Взема се при хронични патологии на панкреаса и при муковисцидоза. При остро възпаляване не се прилага;
 • За отслабване? Мезим форте оптимизира храносмилането при грешки в храненето (прием на много мазно, пържено и пр.);
 • За жлъчка. Мезим форте подпомага работата на храносмилателните органи при хронични функционални и органични изменения – жлъчен мехур, стомах, черва, ч. дроб. Изписва се при хронично възпаляване на жлъчката, хепатит и след холецистектомия.

Други приложения на Мезим форте: помощ за храносмилането чрез резекция на черва или стомах, подготовка за ултразвуково и рентгеново изследване на коремната кухина, при възрастови изменения на храносмилането и метаболизма.

Съдържание на статията:

 • За какво се използва Мезим форте и как?
 • Мнения за Мезим форте от бг мама и др.
 • Цена на Мезим форте и откъде?
 • Дозировка и прием
 • Странични ефекти на Мезим Форте
 • Заместители и аналог
  • Ензимил или Мезим форте?
  • Мезим Форте или Креон?
  • Мезим форте или Еспумизан?
  • Дегазин и Инфакол
  • Стомахон
  • Дуспаталин
При деца

Приемането на Мезим форте от деца не е забранен, но и не се препоръчва по листовка. Производителят прехвърля решението на съответните специалисти.

Мнения за Мезим форте от бг мама и др.

Във форумите прави впечатление, че Мезим форте се разглежда като евтин еквивалент на Креон. Към него прибягват пациенти, които след известен период на Креон търсят по-евтино решение. В много от тези случаи обаче Мезим форте не задоволява очакванията. Причината не е в лекарството, а в самоволната замяна. Пациентите не забелязват, че Мезим форте съдържа 3.5 – 4 пъти по-малко единици от активната съставка и очакват той да свърши същата работа. Логично е Мезим форте да бъде по-евтин, защото е по-слаб.

Сред пациентите, на които Мезим форте е изписан първично и по правилни показания, препаратът се полза с добро име. В БГ-мама и други форуми са публикувани множество препоръки и положителни отзиви. Повечето потребители не са изпитали странични ефекти, единици съобщават за поява на диария.

Мнения за Мезим Форте. За какво се използва? Ензимил, Креон или Еспумизан? Странични ефекти – Здраве.Орг (1)

Негативните отзиви за ефекта от Мезим форте във форумите са единични. Някои пациенти съобщават, че негативната симптоматика се е запазила след 1-месечно приложение на препарата.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Мезим форте и оставете и вие своя отзив ТУК в нашия форум с коментари!

Цена на Мезим форте и откъде?

Препаратът се произвежда в една концентрация – с 10хил. единици в таблетка. Производителят пакетира таблетките в три варианта – по 10, 20 и 50 бройки в кутия.

Мнения за Мезим Форте. За какво се използва? Ензимил, Креон или Еспумизан? Странични ефекти – Здраве.Орг (2)

 • Мезим форте 10 000, 10 таблетки. Най-малката разфасовка е удобна за епизодичен прием. Тя се закупува от пациенти, които имат проблеми със смилането на големи количества храна или на по-тежки за смилане ястия. При показани 2 – 4 таблетки наведнъж, тази опаковка стига за 2 – 3 приема;
 • Мезим форте 10 000, 20 таблетки. Средната по обем опаковка е удобна за краткотрайно лечение на подуване, диспепсия, диария, киселини и др. дискомфортни симптоми, без наличие на трайни, хронични и сериозни патологии. Опаковката стига за 2 – 3 дни;
 • Мезим форте 10 000, 50 таблетки. Тази опаковка е предпочитана при осъществяване на продължителна терапия в рамките на 3-4 и повече седмици. Една кутия стига за период от около 10 – 25 дни, зависи от приеманата доза.

Мезим форте се продава в аптечната мрежа. Той е разпространен, активно търсен препарат, затова обикновено се намира във всеки аптечен обект.

 • На Софармаси цената за 10 хапчета е 4.39лв, за 20 хапчета – 7.89лв, за 50 хапчета – 17.49лв;
 • При Марешки и Гален най-малката опаковка от 10 таблетки не се предлага. 20 хапчета струват 7.59 лв, 50 хапчета са 16.99 лв;
 • В Ремедиум най-малката опаковка от 10 таблетки не се предлага. 20 хапчета струват 6.98 лв, 50 хапчета са 17.29 лв
 • Във Фрамар най-малката опаковка от 10 таблетки не се предлага. 20 хапчета струват 8.10 лв, 50 хапчета са 17.69 лв.

Дозировка и прием

Дозирането на ензимния препарат е в рамките на 2 до 4 таблетки еднократно, като те се приемат заедно с храната. Това прави еднократен прием на 20 – 40 хил. единици липаза.

Мнения за Мезим Форте. За какво се използва? Ензимил, Креон или Еспумизан? Странични ефекти – Здраве.Орг (4)

Ето как изглеждат някои от основните хр. ензими

Количеството таблетки зависят от храносмилателното нарушение и се прецизират от лекар. Допуска се приемът и на по-висока доза, ако специалист разреши и окаже текущо наблюдение. Според листовката, допустимият максимум е 20 хил. единици (2 таблетки) на кг.

Таблетките се приемат с голямо количество вода. Не трябва да се дъвчат и разполовяват, защото част от ефекта се губи.

Няма ограничение в приемането на Мезим форте, препаратът може да се пие практически непрекъснато.

Още нещо интересно ТУК: Лечение със сода бикарбонат. Мнения, рецепти и форум. Как се пие и до какво води продължителното пиене? Лечение на подагра със сода.

Странични ефекти на Мезим Форте

Препаратът провокира нежелателни явления главно в храносмилателния тракт, като проявите се определят като по-скоро редки. Това са диария, гадене, болки или дискомфорт в корема. При кистозна фиброза е възможно да се прояви чревна непроходимост.

Вижте и тези свързани публикации. Текстът продължава и след тях!

Възможни са алергични прояви като обрив, кихане, задух поради спазъм на бронхите.

Има риск при сдъвкване на Мезим форте, което е забранено. Ако препаратът се сдъвче, ензимите се освобождават още в устата, което създава риск за лигавицата. Ако се случи, приемете обилно количество вода.

Противопоказания

Панкреатин в Мезим форте е аналог на естествените ензими, отделяни у човека. Затова препаратът е показан за всякакви пациенти, без ограничение. Дозирането вече е специфично и се осъществява от лекар.

Заместители и аналог

Аналози на Мезим форте са всички лекарства, които съдържат ензима панкреатин. Те са три вида – добавки, лекарства без рецепта и лекарства с рецепта. Разликата между тях е в количеството вложени ензими, както и ензимният спектър.

Добавките с панкреатин са едноименните препарати от Солгар, Хая лабс, Нейчър Плюс, Натурал Факторс, Никсен, Булгарикус, Джароу Формулас, Биохерба, Нау Фудс, Витакост. Тези продукти се различават от Мезим форте и помежду си по количеството на основните ензими.

Мезим форте е 10хил., което посочва количеството липаза. Същото количество е вложено и в Панкреатин от Никсен. Но амилазата е повече в Мезим форте – 7500 единици, докато в Никсен е 6000 единици. По отношение на протеазата преимуществото е за Никсен (400 единици), докато в Мезим форте има 375 единици.

Панкрезим Форте е подобен на Мезим Форте като състав и по количеството липаза (10800 единици), но има голямо количество от другите два ензима – амилазата е 10080, протеазата – 700 единици. Той работи по-силно в преработката на белтъчини и въглехидрати.

Други добавки с панкреатин са Ензимоген и Ензи Мил.

Лекарства без рецепта с панкреатин са Мезим Форте и Креон малката дозировка от 10 хил. единици.

Лекарства с рецепта е Креон във високите му дозировка над 25 хил. единици и Панцитрат, макар че в него има 10хил. единици.

Ензимил или Мезим форте?

Ензи – Мил (Enzy – Mill) е аналогичен на Мезим форте препарат – той също съдържа храносмилателни ензими. Взема се за подобряване на усвояването на храната.

Мнения за Мезим Форте. За какво се използва? Ензимил, Креон или Еспумизан? Странични ефекти – Здраве.Орг (5)

Има някои съществени разлики между двата препарата.

 • В Мезим форте има вещества, извлечени от свински панкреас, ЕнзиМил е от растителен източник;
 • Мезим форте подава трите основни ензима, ЕнзиМил подава още 4 допълнителни ензима, които разлагат лактоза, рафиноза, целулоза и стахиноза.

Количеството на вложените енизими е такова, че Ензи Мил помага при проблемно храносмилане, а Мезим форте също има такова въздействие, но е предназначен за патологични изменения.

Ензи Мил се препоръчва на пациенти над 65 г., които нямат специални заболявания, а само възрастови изменения на храносмилането. Препаратът се предлага и на спортуващи, които приемат по-обилни количества храна.

Още ТУК: Гастропротектори. Препарати и как да изберем добро лекарство за гастрит? Лансопрол и болкоуспокояващи.

Мезим Форте или Креон?

Мезим форте и Креон са аналози само в дозировката от 10 хил. единици. В тази концентрация таблетките са в класа лекарства без рецепти. Но Креон има и по-високи дозировки – от 25 хил., 35 хил. и 40 хил. единици. В такава концентрация Креон е рецептурно лекарство и се прилага само при специални патологични показания.

Креон е за предпочитане, когато е необходим приемът на големи количества панкреатин, например по 80 хил. единици на хранене. Такова количество се осигурява с 2 таблетки Креон, а са необходими 8 таблетки Мезим форте.

Като съдържание, препаратите са идентични – и двата са добити от свински панкреас. Като цена Креон и Мезим форте са сравними, когато се касае за еднаква концентрация от 10 хил. единици. Рецептурният Креон обаче е по-скъп, защото съдържа 2.5, 3.5 или 4 пъти повече ензими от Мезим форте.

Мезим форте или Еспумизан?

Еспумизан е представител на препаратите със симетикон, наричани още антипенители. Те имат въздействие единствено върху мехурчетата газ в червата – разграждат ги и облекчават метеоризъм.

При изолиран проблем с газове и подуване точният препарат е Еспумизан. При храносмилателни разстройства, съпроводени с газообразуване, по-адекватен препарат може да се окаже Мезим форте.

Мезим форте повлиява газообразуването, само когато то е причинено от застой на храна и ферментация. Това е допълнителен ефект на препарата. Наличието на газове не е водещ проблем за избор на Мезим форте. Необходими са белези за проблем с храносмилането.

Дегазин и Инфакол

Те са аналози на Еспумизан – препарати със симетикон. Работят точно по описания начин. Дегазин е под формата на таблетки за възрастни, а Инфакол е направен в течна форма с главен адресат бебетата с колики. Инфакол също премахва газове, като по този начин съдейства за отпускане на корема и обезболяването му.

Дегазин и Инфакол не са заместители на Мезим форте, те имат различни показания и специфично въздействие.

Стомахон

Препаратът е пеногасител като Еспумизан и Дегазин – бори се с метеоризма, макар и с други средства. Вместо симетикон, тук се ползва природен клей, който разгражда мехурчетата и поема в себе си токсини.

Стомахон има специфично показание за изписването – той работи приоритетно за пациенти с раздразнено деб. черво. В останалите случаи на метеоризъм са предпочитане са препаратите със симетикон.

Дуспаталин

Той е препарат срещу болки и спазми в корема. Представлява миорелаксант – отпуска гладките влакна, от които са съставени чревни стени. В резултат намаляват породените от спазмирането им болеви усещания.

Мнения за Мезим Форте. За какво се използва? Ензимил, Креон или Еспумизан? Странични ефекти – Здраве.Орг (6)

Аналози на Мезим форте

Дуспаталин е представител на препаратите с мебеверин, както Антиспазмин и Мебеверин. Те се различават значително от Мезим форте и като състав, и като въздействие.

Вижте и ТОВА: Орехи при рефлукс. Билки против възпаление на хранопровода. Как да го излекуваме? Лекарства.

Още препарати за храносмилане:

 • Боботик форте е аналог на Инфакол – капки със симетикон, насочени към кърмачета с колики. Помага и на по-големи деца, страдащи от колики и подуване, породени от газове;
 • Биогая са линия пробиотични продукти, които се изписват при нарушена чревна флора с прояви като диария и запек, за имунитет и след антибиотично лечение. Те помагат на храносмилателната функция, когато тя е нарушена поради дисбаланс на микрофлората;
 • Фестал е аналог на Мезим форте с по-ниско ензимно съдържание. Липазата е 6 хил. единици, амилазата – 4500, протеазата – 300 единици. В момента препаратът не се зарежда в мрежата от аптеки;
 • Фамотидин е лекарство против киселини. Той блокира производството на стомашни сокове, като влияе на съответните рецептори. Предписва се при рефлуксна болест с прояви като киселини и парене. Други препарати с фамотидин са Квамател, Гастропротект, Фамосан.
Добри храносмилателни ензими

За правилната работа на стомашно-чр. тракт е нужно постоянно присъствие в стабилно количество на специални протеини, които разлагат сложните компоненти от храната на по-прости елементи. Опростените елементи се усвояват директно.

Някои заболявания негативно влияят на изработката на такива белтъчини, затова е нужно те да бъдат приемани отвън за подобряване на храносмилането. Заместители на естествените ензими се извличат от свине и от растения. Кои са по-добрите?

Днес се произвеждат стотици ензимни препарати, които се различават по комбинацията от компоненти, по тяхната активност, начин на производство и форма. Изборът между тях се прави според конкретният пациент и неговите оплаквания. Следователно еднозначно най-добър ензимен препарат не съществува.

Има съществена разлика между животинските и растителните ензими. „Животинските“ – основно извлечени от свински панкреас, съдържат най-високата концентрация от ензими сред всички подобни препарати на пазара. Те са много ефективни при определени условия.

Но това не изключва ензимите от растителни източници.

Например гъбичните ензими превъзхождат панкреатин по отношение на диапазон на рН, киселинна стабилност, безопасност. Препаратите от глухарче дразнят вкусовите рецептори и възбуждат храносмилателни център, усилвайки секрецията на жлъчен сок. Някои растения подават инулин, които работи като пробиотик.

Съществено е, че растителните ензими подхождат на хората с вегетарианско хранене. Ето защо не може да се отхвърлят ензимите от растителен източник като по-слаби или некачествени. В много случаи те са за предпочитане пред свинския панкреатин.

Листовка на Мезим Форте

Още информация за Мезим форте и храносмилателните ензими и източници на английски език: Мезим форте и другите храносмилателни ензими и добавки (какво има в тях?); * Как работят храносмилателните ензими? * Колко дълго може да се приемат? Странични ефекти и противопоказания.

Реклама и достъпно обяснение на руски (видео):

Непременно вижте и това:

 1. Ранитидин или Фамотидин? Кои други заместители може да ползваме?
 2. Лечение на рефлукс с билки, диета и лекарства. Орехи и мед при възпаление на хранопровода
 3. Нервен стомах: Лечение с хапчета и хомеопатия. Рефлукс на нервна почва
 4. Мнения и схема. Най-доброто алое вера за пиене (гел). Какво лекува? За отслабване
Дайте своето мнение или коментар в нашия форум по-долу!
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated: 04/05/2023

Views: 5911

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.